អំបិល ជាគ្រឿងទេសចាំបាច់ ប៉ុន្តែការប្រើប្រាស់ច្រើនហួសហេតុ ជាពិសេសនៅពេលល្ងាច អាចបង្កជាបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរដល់ គុណភាពដំណេក និង សុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង របស់អ្នក។
១. ឥទ្ធិពលអំបិលទៅលើសម្ពាធឈាម និងអារម្មណ៍
នៅពេលដែលអ្នកទទួលទានអំបិល (សូដ្យូម) ច្រើនពេក រាងកាយត្រូវបាន បង្ខំឱ្យរក្សាទឹក ដើម្បីធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពកម្រិតសូដ្យូម។ ដំណើរការនេះបណ្តាលឲ្យ៖
- បរិមាណឈាម និងសម្ពាធឈាមកើនឡើង: នេះធ្វើឱ្យ បេះដូងធ្វើការកាន់តែខ្លាំង និង សរសៃឈាមរួមតូច។
- រំខានដំណេក៖ ជាលទ្ធផល ស្ថានភាពនេះនាំឱ្យមានអាការៈ គេងមិនលក់, ថប់បារម្ភ និង ភ្ញាក់ពីគេងបានយ៉ាងងាយ នៅពាក់កណ្តាលយប់។
២. គ្រោះថ្នាក់ដល់ផ្លូវដង្ហើម និងអាយុជីវិត
ការស្រាវជ្រាវដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Sleep បានបង្ហាញថា អាហារប្រៃអាចបណ្តាលឱ្យ ឬធ្វើឱ្យការគេងមិនដកដង្ហើម (Sleep Apnea) កាន់តែអាក្រក់ ទៅៗ៖
- ស្ទះផ្លូវដង្ហើម: សូដ្យូមច្រើនពេកធ្វើឱ្យ សារធាតុរាវប្រមូលផ្តុំជុំវិញផ្លូវដង្ហើមខាងលើ ដែលនាំឱ្យ ស្រមុកខ្លាំង និង កង្វះអុកស៊ីសែន នៅពេលយប់។
- បង្កើនហានិភ័យជំងឺ: ការខ្វះអុកស៊ីហ្សែនរយៈពេលយូរបង្កើនហានិភ័យនៃ ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល, ជំងឺខ្សោយបេះដូង និងធ្វើឱ្យ អាយុសង្ឃឹមរស់ខ្លី។
អនុសាសន៍សម្រាប់ការប្រើប្រាស់អំបិល៖
ក្រសួងកសិកម្មសហរដ្ឋអាម៉េរិក (USDA) ណែនាំថា មនុស្សពេញវ័យគួរទទួលទានសូដ្យូម មិនលើសពី ២,៣០០ មិល្លីក្រាម ក្នុងមួយថ្ងៃ ឬប្រហែល មួយស្លាបព្រាកាហ្វេ។
សេចក្តីសន្និដ្ឋាន៖ ការកាត់បន្ថយអំបិលមិនត្រឹមតែជួយឱ្យអ្នក គេងលក់ស្រួល ប៉ុណ្ណោះទេ វាក៏ជា វិធីដ៏ងាយស្រួលបំផុត មួយក្នុងការថែរក្សា បេះដូង និង ខួរក្បាល ឱ្យមានសុខភាពល្អផងដែរ៕
(ប្រភព៖ បរទេស)