ការប្រើប្រាស់ ប្រអប់ប្លាស្ទិក វេចខ្ចប់អាហារក្តៅ ឬអាហាររៀបចំរួច គឺជាទម្លាប់ងាយស្រួលនិងពេញនិយមបំផុតនាពេលបច្ចុប្បន្ន។ ប៉ុន្តែ តើអ្នកដឹងទេថា ទម្លាប់នេះកំពុងបង្កហានិភ័យធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាពរបស់អ្នក?
នៅពេលដែលប្លាស្ទិកប៉ះនឹងកម្ដៅ ឬអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ សារធាតុគីមីគ្រោះថ្នាក់មួយចំនួនដែលនៅក្នុងប្លាស្ទិកនឹងរលាយជ្រាបចូលទៅក្នុងអាហារ ដែលបង្កជាជំងឺផ្សេងៗ។
១. សារធាតុគីមីគ្រោះថ្នាក់ដែលចេញពីប្លាស្ទិក
ហានិភ័យចម្បងនៃការប្រើប្រាស់ប្រអប់ប្លាស្ទិក គឺការបញ្ចេញសារធាតុគីមីដូចជា៖
- BPA (Bisphenol A): សារធាតុនេះត្រូវបានប្រើប្រាស់យ៉ាងទូលំទូលាយក្នុងការផលិតប្លាស្ទិក polycarbonates និងជ័រ epoxy។
- Phthalates: ត្រូវបានប្រើដើម្បីធ្វើឱ្យប្លាស្ទិកទន់ និងអាចបត់បែនបាន។
សារធាតុគីមីទាំងនេះមានលក្ខណៈស្រដៀងនឹងអ័រម៉ូនអេស្ត្រូសែន (Estrogen) របស់មនុស្ស ដែលធ្វើឲ្យវាអាច បង្កអន្តរាយដល់ប្រព័ន្ធអ័រម៉ូន (Endocrine System) ក្នុងរាងកាយ។
២. ជំងឺដែលបង្កឡើងដោយការប៉ះពាល់សារធាតុគីមីប្លាស្ទិក
ការប៉ះពាល់ជាប្រចាំទៅនឹងសារធាតុ BPA និង Phthalates អាចរួមចំណែកដល់ការកើតជំងឺធ្ងន់ធ្ងរជាច្រើន៖
| ក្រុមជំងឺ | ជំងឺ និងផលប៉ះពាល់ | ការពន្យល់សង្ខេប |
|---|---|---|
| ជំងឺទាក់ទងនឹងអ័រម៉ូន | ជំងឺមហារីក (មហារីកសុដន់ និងក្រពេញប្រូស្តាត) | សារធាតុ BPA អាចធ្វើត្រាប់តាមអ័រម៉ូន ដែលជំរុញការលូតលាស់កោសិកាមហារីកដែលរសើបនឹងអ័រម៉ូន។ |
| បញ្ហាប្រព័ន្ធបន្តពូជ | ចំពោះបុរស អាចកាត់បន្ថយគុណភាពមេជីវិត។ ចំពោះស្ត្រី អាចប៉ះពាល់ដល់ការមានកូន និងការវិវឌ្ឍរបស់ទារកក្នុងផ្ទៃ។ | |
| បញ្ហាមេតាប៉ូលីស | ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ | ការសិក្សាបង្ហាញថា BPA អាចប៉ះពាល់ដល់ភាពធន់របស់កោសិកាចំពោះអាំងស៊ុយលីន (Insulin Resistance)។ |
| ធាត់ជ្រុល (Obesity) | អាចប៉ះពាល់ដល់ដំណើរការរបស់កោសិកាខ្លាញ់ និងបង្កើនហានិភ័យនៃការឡើងទម្ងន់។ | |
| បញ្ហាប្រព័ន្ធប្រសាទ | ជំងឺបេះដូង និងសរសៃឈាម | ការប៉ះពាល់សារធាតុគីមីទាំងនេះត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាម និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ |
| បញ្ហាវិវឌ្ឍន៍របស់កុមារ | ប៉ះពាល់ដល់ការវិវឌ្ឍខួរក្បាល និងអាចបង្កជាបញ្ហាឥរិយាបថ និងការរៀនសូត្រចំពោះកុមារ។ |
៣. វិធានការការពារខ្លួន និងគ្រួសារ
ដើម្បីកាត់បន្ថយហានិភ័យទាំងនេះ សូមអនុវត្តតាមគន្លឹះងាយៗខាងក្រោម៖
- ជៀសវាងការដាក់កម្តៅ: កុំ យកប្រអប់ប្លាស្ទិកទៅកម្តៅក្នុងមីក្រូវ៉េវ (Microwave) ទោះបីជាប្រអប់នោះមានស្លាកសញ្ញា “Microwave Safe” ក៏ដោយ។ ត្រូវផ្ទេរអាហារទៅក្នុងចានកែវ ឬសេរ៉ាមិចសិន។
- កុំដាក់អាហារក្តៅខ្លាំង: ជៀសវាងវេចខ្ចប់អាហារដែល ក្តៅខ្លាំង ពេក (ដូចជាស៊ុប ឬបបរទើបនឹងដួស) ទៅក្នុងប្រអប់ប្លាស្ទិក។ រង់ចាំឲ្យត្រជាក់បន្តិចសិន។
- ប្រើសម្ភារៈជំនួស: គួរប្រើប្រអប់ដែលធ្វើពី កែវ (Glass) ដែកអ៊ីណុក (Stainless Steel) ឬសម្ភារៈផ្សេងទៀតដែលមិនមានសារធាតុ BPA នៅពេលរក្សាទុកអាហារ។
- ពិនិត្យស្លាកសញ្ញា: ជ្រើសរើសប្លាស្ទិកដែលមានស្លាកសញ្ញា “BPA-Free” (គ្មានសារធាតុ BPA) នៅពេលចាំបាច់។
ការប្លាស់ប្តូរទម្លាប់វេចខ្ចប់អាហារ គឺជាការវិនិយោគរយៈពេលវែងដ៏សំខាន់សម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នក និងក្រុមគ្រួសារ។ សូមចាប់ផ្តើមប្រុងប្រយ័ត្នចាប់ពីពេលនេះតទៅ!
(ប្រភព៖ បរទេស)