សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺ ទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ ការជ្រើសរើសភេសជ្ជៈគឺជាកត្តាសំខាន់បំផុតមួយក្នុងការគ្រប់គ្រងសុខភាព។ ការស្រាវជ្រាវថ្មីៗបានបង្ហាញពីដំណឹងដ៏គួរឲ្យរំភើបមួយ៖ ការងាកមកផឹក តែ ឬ កាហ្វេ អាចក្លាយជាគន្លឹះដ៏សាមញ្ញមួយដើម្បី ពន្យារអាយុជីវិត និង កាត់បន្ថយហានិភ័យស្លាប់មុនអាយុ ដែលបណ្តាលមកពីជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
ការផ្លាស់ប្តូរដ៏សាមញ្ញ នាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ដ៏ធំ
ការសិក្សាដ៏ធំមួយដែលធ្វើឡើងដោយអ្នកស្រាវជ្រាវនៅសាលាសុខភាពសាធារណៈ Harvard T.H. Chan បានរកឃើញថា ការជំនួសភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ (SSBs) ដូចជា ទឹកសូដា ឬភេសជ្ជៈផ្អែមដទៃទៀត ជាមួយនឹងភេសជ្ជៈដែលមានសុខភាពល្អ គឺមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់៖
- កាត់បន្ថយហានិភ័យស្លាប់រួម (All-Cause Mortality): ការជំនួសភេសជ្ជៈផ្អែមមួយកំប៉ុងប្រចាំថ្ងៃជាមួយនឹង កាហ្វេមួយពែង អាចត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងហានិភ័យស្លាប់រួម ទាបជាង ១៨%។ ចំណែកឯការជំនួសដោយ តែមួយពែង គឺអាចទាបជាង ១៦%។
- ការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង (CVD): ហានិភ័យនៃការស្លាប់ដោយសារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ក៏ត្រូវបានកាត់បន្ថយគួរឲ្យកត់សម្គាល់ផងដែរ ដោយ កាហ្វេ ជួយកាត់បន្ថយ ២០% និង តែ កាត់បន្ថយដល់ ២៤%។
ហេតុអ្វីបានជាតែ និងកាហ្វេ មានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់?
អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យទាំងនេះ ត្រូវបានគេជឿថាបានមកពីសមាសធាតុជីវសកម្ម (Bioactive Compounds) ដែលមាននៅក្នុងភេសជ្ជៈទាំងពីរនេះ៖
- សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម: ទាំងកាហ្វេ និងតែ សម្បូរទៅដោយសារធាតុ Polyphenols ដែលដើរតួជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និង ប្រឆាំងនឹងការរលាករ៉ាំរ៉ៃ (Chronic Inflammation) ដែលជាកត្តាគន្លឹះក្នុងការវិវត្តនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺបេះដូង។
- ផលប៉ះពាល់លើអាំងស៊ុយលីន: សមាសធាតុមួយចំនួនអាចជួយបង្កើន ភាពរសើបរបស់កោសិកាចំពោះអាំងស៊ុយលីន (Insulin Sensitivity) ដែលជួយរាងកាយប្រើប្រាស់ជាតិស្ករពីអាហារបានកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាព។
- កាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម: ការសិក្សាខ្លះបានចង្អុលបង្ហាញថា សារធាតុ Caffeine អាចត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមផងដែរ។
ដំបូន្មានសំខាន់សម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម
អ្នកជំនាញបានសង្កត់ធ្ងន់ថា៖ គុណភាពនៃភេសជ្ជៈគឺសំខាន់ជាងបរិមាណ។
- ផឹកដោយគ្មានជាតិស្ករ: ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញបំផុត សូមផឹក តែ ឬ កាហ្វេ ដោយមិនបន្ថែមស្ករ ទឹកដោះគោខាប់ ឬក្រែមផ្អែម។ ការបន្ថែមសារធាតុផ្អែមទាំងនោះ នឹងលុបបំបាត់អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់វាវិញ។
- កម្រិតមធ្យម: ការសិក្សាមួយចំនួនបានបង្ហាញថា ការផឹក រហូតដល់ ៤ ពែងនៃកាហ្វេ ឬ រហូតដល់ ២ ពែងនៃតែ (ក្នុងមួយថ្ងៃ) គឺត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការកាត់បន្ថយហានិភ័យស្លាប់ខ្លាំងបំផុត។
ការផ្លាស់ប្តូរទម្លាប់ពីភេសជ្ជៈផ្អែមទៅជាតែ ឬកាហ្វេធម្មតា គឺជាជំហានដ៏សាមញ្ញ តែមានអំណាចក្នុងការជួយអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម រស់នៅបានយូរ និងមានសុខភាពល្អ៕
(ប្រភព៖ បរទេស)