ទឹកដូង ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាភេសជ្ជៈធម្មជាតិដែលផ្តល់ជាតិទឹក និងសម្បូរដោយអេឡិចត្រូលីត។ ប៉ុន្តែទោះបីជាវាមានអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងណាក៏ដោយ ក៏ទឹកដូង មិនមែនជាជម្រើសល្អសម្រាប់មនុស្សគ្រប់គ្នាឡើយ!
យោងតាមការស្រាវជ្រាវ និងដំបូន្មានរបស់អ្នកជំនាញ មានក្រុមជំងឺយ៉ាងហោចណាស់ ៣ ឬមនុស្សដែលត្រូវតែ ប្រុងប្រយ័ត្នខ្ពស់ ចំពោះការទទួលទានទឹកដូង៖
១. ក្រុមអ្នកមានជំងឺតម្រងនោម
ទឹកដូងមានសារធាតុមួយដែលល្អសម្រាប់មនុស្សទូទៅ តែបែរជាគ្រោះថ្នាក់សម្រាប់អ្នកជំងឺតម្រងនោម គឺ ប៉ូតាស្យូម។
- គ្រោះថ្នាក់: ទឹកដូងមាន ជាតិប៉ូតាស្យូមខ្ពស់។ តម្រងនោមដែលមានជំងឺមិនអាចច្រោះប៉ូតាស្យូមនេះចេញបានល្អទេ។
- ផលវិបាក: ការផឹកទឹកដូងច្រើនពេកអាចនាំឱ្យមានជាតិ ប៉ូតាស្យូមក្នុងឈាមខ្ពស់ ដែលអាច បង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ចង្វាក់បេះដូង និងអាយុជីវិត។
២. អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងអ្នកមានភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន
មនុស្សជាច្រើនគិតថា ទឹកដូងមានសុវត្ថិភាពព្រោះវាជាជាតិស្ករធម្មជាតិ ប៉ុន្តែវានៅតែជា ជាតិស្ករ។
- គ្រោះថ្នាក់: ទោះបីជាគ្មានស្ករបន្ថែមក៏ដោយ ទឹកដូងនៅតែមាន ជាតិស្ករធម្មជាតិយ៉ាងច្រើន។
- ផលវិបាក: ការផឹកច្រើនហួសហេតុដោយគ្មានកម្រិតមធ្យមអាចបណ្តាលឱ្យ កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើង ខ្ពស់ ជាពិសេសចំពោះអ្នកដែលកំពុងប្រើថ្នាំជំងឺទឹកនោមផ្អែម ឬអ្នកដែលមានភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន។ ត្រូវតែគ្រប់គ្រងបរិមាណឲ្យបានតឹងរ៉ឹង។
៣. អ្នកដែលប្រើថ្នាំបញ្ចុះសម្ពាធឈាម ឬអ្នកមានសម្ពាធឈាមទាបរួចហើយ
ទឹកដូងមានសមត្ថភាពជួយបន្ថយសម្ពាធឈាម តែប្រសិនបើផ្សំជាមួយថ្នាំពេទ្យ វាអាចក្លាយជាបញ្ហា។
- គ្រោះថ្នាក់: ដោយសារតែជាតិប៉ូតាស្យូមជួយ កាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម ស្រាប់។ បើផ្សំជាមួយ ថ្នាំបញ្ចុះសម្ពាធឈាម (ដូចជា ACE inhibitors) ឬថ្នាំដែលផ្លាស់ប្តូរប៉ូតាស្យូម (ដូចជាថ្នាំបញ្ចុះទឹកនោមមួយចំនួន) វានឹងបង្កើនឥទ្ធិពលបន្ថែម។
- ផលវិបាក: អាចបណ្តាលឲ្យ សម្ពាធឈាមធ្លាក់ចុះទាបពេក ឬបណ្តាលឲ្យមាន ជាតិប៉ូតាស្យូមឡើងខ្ពស់ ដែលប៉ះពាល់ដល់បេះដូង។
សរុបមក: ទឹកដូងគឺល្អមែន តែមិនមែនជាថ្នាំព្យាបាលទេ ហើយមិនអាចផឹកច្រើនតាមចិត្តចង់បានឡើយ។ បើអ្នកស្ថិតក្នុងក្រុមទាំង ៣ ខាងលើ ត្រូវពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ អំពីបរិមាណសមស្របមុននឹងសម្រេចចិត្តផឹកជាប្រចាំ!
តើអ្នកស្ថិតក្នុងក្រុមទាំងនេះដែរឬទេ?
(ប្រភព៖ បរទេស)