តើអ្នកធ្លាប់ដឹងទេថា បន្លែដែលអ្នកនិយមធ្វើជាម្ហូប អាចជាឱសថធម្មជាតិដ៏ពូកែស័ក្តិសិទ្ធិសម្រាប់ព្យាបាលជំងឺជាច្រើនមុខ? ថ្ងៃនេះយើងនឹងមកស្វែងយល់ពីគុណប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យរបស់ កញ្ឆែត (Neptunia oleraceae Lour.) ដែលមានរសជាតិ ផ្អែម-សាប និងធាតុត្រជាក់។
លក្ខណៈពិសេសរបស់ដើមកញ្ឆែត
កញ្ឆែត គឺជាប្រភេទរុក្ខជាតិវារីជាតិ ដែលដុះអណ្តែតលើផ្ទៃទឹក ដូចជាតាមស្រះ ត្រពាំង ឬស្ទឹងជាដើម។
- ដើម និងស្នាប់: ដើមរបស់វាមានលក្ខណៈពិសេសត្រង់ថា មានស្នាប់ពណ៌សដូចសំឡី ដុះរុំជាប់ដើមពីផ្ទាំងមួយទៅផ្ទាំងមួយបន្តបន្ទាប់គ្នា ដែលជួយឲ្យដើមអាចអណ្តែតបាន។
- ស្លឹក និងផ្លែ: ស្លឹកមានលក្ខណៈរួមស្លាប និងមានកូនស្លឹករាងស៊ុតទ្រវែង។ ចំណែកឯផ្កាមានពណ៌លឿង ដែលដុះចេញតាមប្រគាបស្លឹក ហើយផ្លែមានគ្រាប់ប្រហែល ៦ គ្រាប់ រាងសំប៉ែត និងរលោង។
ផ្នែកប្រើប្រាស់ និងគុណសម្បត្តិឱសថ
រុក្ខជាតិនេះអាចយកមកប្រើប្រាស់ បានគ្រប់ផ្នែក និងគ្រប់រដូវ។ យោងតាមឯកសាររុក្ខជាតិឱសថកម្ពុជា របស់ក្រសួងសុខាភិបាល កញ្ឆែតមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការជួយព្យាបាលជំងឺមួយចំនួនដូចជា៖
- ព្យាបាលបញ្ហាគ្រុនក្តៅ៖ ជួយបន្ថយកម្តៅ និងអាការៈរសាប់រសល់ដេកមិនលក់។
- ជំនួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ: ល្អសម្រាប់ព្យាបាល គ្រុនពោះវៀន រាកមួល និងជួយសម្រួលដល់ការបត់ជើងតូចដែលពិបាក។
- ព្យាបាលជំងឺពកក: កញ្ឆែតត្រូវបានប្រើប្រាស់ជាយូរមកហើយ ដើម្បីជួយព្យាបាលបញ្ហា ពកក (Goitre) ដែលទាក់ទងនឹងក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីត។
របៀបប្រើប្រាស់ និងកម្រិតថ្នាំ
អ្នកអាចប្រើប្រាស់កញ្ឆែតតាមវិធីផ្សេងៗគ្នា ដោយកម្រិតប្រើប្រាស់ក្នុងមួយថ្ងៃគឺចាប់ពី ២០ ទៅ ៤០ ក្រាម៖
- ដាំទឹកផឹក: យកដើមកញ្ឆែតទៅដាំជាមួយទឹក ហើយផឹកជាប្រចាំ។
- បុកពូតយកទឹក: បុកឲ្យម៉ដ្ឋ រួចពូតយកទឹកផឹកស្រស់ៗ។
- ធ្វើជាម្ហូបអាហារ: យកទៅធ្វើជាសម្ល ឬបបរ ដូចជាសម្លម្ជូរយួនក្តាមសេះ ឬយកទៅញ៉ាំជា អន្លក់ ជាមួយទឹកគ្រឿងផ្សេងៗ។
កញ្ឆែតមិនត្រឹមតែជាបន្លែដែលធ្វើឲ្យមុខម្ហូបមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាគឺជាឱសថធម្មជាតិដ៏មានតម្លៃដែលរួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ដល់សុខភាពរាងកាយ។ សូមកុំភ្លេចបន្ថែមបន្លែដ៏អស្ចារ្យនេះទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក!
ប្រភព៖ រុក្ខជាតិឱសថកម្ពុជានៃក្រសួងសុខាភិបាល