ផ្លែចេក គឺជាផ្លែឈើដ៏សាមញ្ញ និងមានប្រជាប្រិយបំផុតនៅកម្ពុជា។ យើងធ្លាប់តែដឹងថា ចេកផ្តល់ថាមពល និងងាយស្រួលរំលាយ ប៉ុន្តែមានដំណឹងដ៏គួរឲ្យរំភើបដែលចេញពីការសិក្សាថ្មីៗ៖ ការទទួលទានចេកអាចដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកមួយចំនួន!
សមាសធាតុប្រឆាំងមហារីកដ៏សំខាន់ក្នុងផ្លែចេក
ប្រសិទ្ធភាពរបស់ចេកក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកគឺត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាចម្បងទៅនឹងសមាសធាតុដ៏ពិសេសមួយ៖
១. ជាតិម្សៅដែលធន់ទ្រាំ (Resistant Starch) ក្នុងចេកខ្ចី
- អាវុធប្រឆាំងមហារីក៖ ការសិក្សាអន្តរជាតិរយៈពេល ២០ ឆ្នាំមួយបានរកឃើញថា ជាតិម្សៅដែលធន់ទ្រាំ ដែលមាននៅក្នុង ចេកដែលមិនទាន់ទុំពេញលេញ (ចេកខ្ចី) អាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួនបាន ច្រើនជាង ៦០%។
- គោលដៅ៖ ផលប៉ះពាល់ការពារនេះត្រូវបានគេឃើញច្បាស់បំផុតទៅលើមហារីកនៃ ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារផ្នែកខាងលើ (Upper GI Tract) ដូចជាមហារីកក្រពះ បំពង់អាហារ និងមហារីកលំពែង។
- យន្តការ៖ ជាតិម្សៅដែលធន់ទ្រាំនេះមិនត្រូវបានរំលាយក្នុងពោះវៀនតូចទេ ប៉ុន្តែត្រូវទៅដល់ពោះវៀនធំ ដែលវាធ្វើជា អាហារសម្រាប់បាក់តេរីល្អ ក្នុងពោះវៀន។ ដំណើរការនេះជួយកែប្រែជាតិអាស៊ីតទឹកប្រមាត់ដែលអាចបំផ្លាញ DNA និងបង្កឲ្យមានមហារីក។
គន្លឹះពិសេស៖ កម្រិតដែលប្រើក្នុងការសិក្សាគឺស្មើនឹងការទទួលទាន ចេកមួយផ្លែជារៀងរាល់ថ្ងៃ មុនពេលដែលវាក្លាយជាទុំ ឬទន់ពេក។
២. ជាតិសរសៃ Pectin
ចេកសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃម្យ៉ាងឈ្មោះ Pectin ដែលមានទាំងលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងការរាគរូស និងទល់លាមក។ ការសិក្សាក៏បានចង្អុលបង្ហាញផងដែរថា Pectin អាចមានលក្ខណៈសម្បត្តិ ប្រឆាំងនឹងមហារីក ដោយជួយទប់ស្កាត់ការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីកមួយចំនួន។
អត្ថប្រយោជន៍បន្ថែមសម្រាប់អ្នកជំងឺមហារីក
សម្រាប់អ្នកដែលកំពុងទទួលការព្យាបាលមហារីក ផ្លែចេកក៏ជាសម្ព័ន្ធមិត្តដ៏ល្អផងដែរ៖
- ជំនួយការរំលាយអាហារ៖ ចេកជាអាហារទន់ៗ និងងាយស្រួលរំលាយ ជួយកាត់បន្ថយអាការៈ ចង្អោរ ក្អួត និងរាករូស ដែលជាផលរំខានទូទៅនៃការធ្វើគីមី ឬព្យាបាលដោយកាំរស្មី។
- បំពេញជាតិ Electrolyte៖ ចេកសម្បូរដោយ ប៉ូតាស្យូម ដែលជួយបំពេញជាតិទឹក និងសារធាតុអេឡិចត្រូលីត្រដែលបាត់បង់ដោយសារការរាក ឬក្អួត។
- បង្កើនសុខភាពផ្លូវចិត្ត៖ ការសិក្សាលើអ្នកជំងឺមហារីកសុដន់បានបង្ហាញថា ការទទួលទានចេកជារៀងរាល់ថ្ងៃបានជួយ កាត់បន្ថយភាពតានតឹង និងការថប់បារម្ភ ព្រមទាំងធ្វើឱ្យ គុណភាពដំណេក និងសុខភាពផ្លូវចិត្តរបស់ពួកគេកាន់តែប្រសើរឡើង។
សេចក្តីសន្និដ្ឋាន
ទោះបីជាគ្មានអាហារតែមួយមុខណាអាចធានាថានឹងការពារជំងឺមហារីកបាន ១០០% ក៏ដោយ ក៏ការរួមបញ្ចូល ផ្លែចេក ជាពិសេសចេកដែលមិនទាន់ទុំពេញលេញ ទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក អាចជាវិធីសាស្ត្រធម្មជាតិមួយដ៏ឆ្លាតវៃក្នុងការ កាត់បន្ថយហានិភ័យមហារីក និងពង្រឹងសុខភាពទាំងមូលរបស់អ្នក។
តើអ្នកចាប់ផ្តើមបន្ថែមចេកខ្ចីទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកថ្ងៃនេះហើយឬនៅ?
(ប្រភពពី៖ បរទេស)