យើងធ្លាប់តែឮគេនិយាយថា ខ្លាញ់សត្វនឹងធ្វើឲ្យយើងធាត់ និងស្ទះសរសៃឈាម។ ប៉ុន្តែតើអ្នកដឹងទេថា អាហារដែលអ្នកធ្លាប់គិតថាអាក្រក់ទាំងនេះ អាចជា អាថ៌កំបាំងសុខភាព របស់ដូនតាយើង?
ខាងក្រោមនេះជាការពិតដែលអ្នកមិនធ្លាប់ដឹងអំពីខ្លាញ់ជ្រូក និងសរីរាង្គសត្វ៖
១. ខ្លាញ់សាច់ជ្រូក៖ អាហារបុរាណដែលផ្តល់គុណប្រយោជន៍
ឃ្លាបុរាណថា “ខ្លាញ់ជ្រូកមួយស្លាបព្រា ល្អជាងថ្នាំចិនដប់គ្រាប់” គឺមិនមែនជារឿងចៃដន្យទេ។ ខ្លាញ់ជ្រូកបានចាប់ផ្តើមទទួលបានភាពល្បីល្បាញឡើងវិញ ក្នុងនាមជាខ្លាញ់ចម្អិនអាហារដ៏មានប្រយោជន៍!
- វីតាមីន D កម្រិតខ្ពស់: ខ្លាញ់ជ្រូកមានផ្ទុកវីតាមីន D ច្រើនជាងប្រេងអូលីវ (Olive Oil) ដល់ទៅពីរដង។ វីតាមីន D នេះមានតួនាទីសំខាន់ណាស់ក្នុងការជួយរាងកាយ ស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូម ដើម្បីពង្រឹងឆ្អឹង។
- ខ្លាញ់ល្អសម្រាប់បេះដូង: ខ្លាញ់ជ្រូកមានបរិមាណខ្ពស់នៃ ខ្លាញ់ Monounsaturated ដែលជាប្រភេទខ្លាញ់ល្អសម្រាប់សុខភាព សរសៃឈាមបេះដូង។
- ធន់នឹងកម្តៅ: ខ្លាញ់ប្រភេទនេះមានលក្ខណៈពិសេសត្រង់ថា វា ធន់នឹងកម្តៅខ្ពស់ ធ្វើឱ្យវាមានសុវត្ថិភាពនៅពេលចម្អិន មិនងាយបង្កើតសារធាតុមិនល្អដូចប្រេងមួយចំនួនទៀតឡើយ។
គន្លឹះ: ការទទួលទានខ្លាញ់ជ្រូកក្នុងកម្រិតមធ្យម លាយឡំនឹងប្រេងបន្លែ នឹងផ្តល់ទាំង ក្លិនឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ដល់អាហារ និង គុណប្រយោជន៍សុខភាព ដល់រាងកាយ!
២. សរីរាង្គសត្វ (Organ Meats)៖ ឃ្លាំងស្តុកសារធាតុចិញ្ចឹមធម្មជាតិ
នៅពេលនិយាយដល់សរីរាង្គសត្វ (ដូចជា ថ្លើម, ក្រលៀន, ឬបេះដូង) មនុស្សជាច្រើនភ័យខ្លាចថាវាមាន “កូលេស្តេរ៉ុលច្រើនពេក”។ ប៉ុន្តែតាមការពិត សរីរាង្គសត្វគឺជា “អាងស្តុកសារធាតុចិញ្ចឹម” ដ៏សម្បូរបែបបំផុត៖
- ជំនួយភ្នែកកម្រិតកំពូល: ថ្លើមជ្រូក និងថ្លើមមាន់ មានផ្ទុក វីតាមីន A ខ្ពស់បំផុត ដែលជួយ បំប៉នភ្នែក និងការពារភ្នែកស្ងួត។ វាល្អជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលប្រើប្រាស់អេក្រង់កុំព្យូទ័រ និងទូរស័ព្ទជាប្រចាំ។
- ជាតិដែកងាយស្រូបយក: ជាតិដែកដែលមាននៅក្នុងសាច់សរីរាង្គគឺស្ថិតក្នុងទម្រង់ “ជាតិដែក” ដែលរាងកាយអាចស្រូបយកបានយ៉ាងងាយស្រួល និងមានប្រសិទ្ធភាព ជួយការពារភាពស្លេកស្លាំង។
ចំណាំ: ការទទួលទានសរីរាង្គសត្វក្នុង បរិមាណសមរម្យ នឹងជួយពង្រឹងសុខភាពអ្នក។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើទទួលទានច្រើនហួសប្រមាណ វានឹងដាក់បន្ទុកលើប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់អ្នក។
តើអ្នកនឹងចាប់ផ្តើមបន្ថែមខ្លាញ់ជ្រូក ឬថ្លើមទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកក្នុងកម្រិតសមរម្យដែរឬទេ?
(ប្រភពពី៖ បរទេស)