ជំងឺលើសសម្ពាធឈាម គឺជា “ឃាតករលាក់មុខ” ដែលបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ ទោះបីជាការប្រើប្រាស់ថ្នាំមានសារៈសំខាន់ក៏ដោយ តែការផ្លាស់ប្តូររបបអាហារដោយជ្រើសរើសអាហារត្រឹមត្រូវ គឺជាវិធីសាស្ត្រដ៏មានឥទ្ធិពលបំផុតមួយក្នុងការគ្រប់គ្រង និងបញ្ចុះសម្ពាធឈាមតាមបែបធម្មជាតិ។
ខាងក្រោមនេះជាអាហារកំពូលទាំង ១០ ដែលសម្បូរទៅដោយជាតិ ប៉ូតាស្យូម , ម៉ាញ៉េស្យូម និងជាតិសរសៃ ដែលជួយបន្ធូរសរសៃឈាម និងបន្សាបឥទ្ធិពលនៃជាតិសូដ្យូម៖
១. ចេក
ចេកគឺជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតនៃ ប៉ូតាស្យូម។ ប៉ូតាស្យូមដើរតួជាកត្តាដ៏សំខាន់ជួយ បន្សាបឥទ្ធិពលអវិជ្ជមាននៃជាតិសូដ្យូម (អំបិល) នៅក្នុងរាងកាយ និងជួយបន្ធូរភាពតានតឹងនៅក្នុងជញ្ជាំងសរសៃឈាម។
២. បន្លែស្លឹកបៃតងខ្មៅ
បន្លែដូចជា ស្ពៃពួយឡេង, ស្ពៃខាត់ណា និងស្លឹកស្វីសឆាត សម្បូរទៅដោយ នីត្រាត និង ម៉ាញ៉េស្យូម។ នីត្រាតអាចបំប្លែងទៅជា អាសូតអុកស៊ីត នៅក្នុងខ្លួន ដែលជួយពង្រីក និងបន្ធូរសរសៃឈាម។
៣. ដំឡូងជ្វា និងដំឡូងធម្មតា
ដំឡូងជ្វា និងដំឡូងធម្មតា (ដែលចម្អិនទាំងសំបក) គឺជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យនៃ ប៉ូតាស្យូម និង ម៉ាញ៉េស្យូម ដែលជួយរក្សាលំនឹងសម្ពាធឈាម។
៤. គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូល
ស្រូវអូត, អង្ករសម្រូប និងគីណូអា សម្បូរទៅដោយ ជាតិសរសៃ ដែលជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងជួយបញ្ចុះសម្ពាធឈាម។
៥. ទឹកដោះគោយ៉ាអួមានជាតិខ្លាញ់ទាប
ទឹកដោះគោយ៉ាអួដែលមិនមានជាតិផ្អែម ឬមានជាតិខ្លាញ់ទាប ផ្តល់នូវជាតិ កាល់ស្យូម និង ប៉ូតាស្យូម ដែលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះនៃសម្ពាធឈាម។
៦. ត្រីសមុទ្រសម្បូរខ្លាញ់
ត្រីដូចជា ត្រីសាលម៉ុន, ត្រីធូណា និងត្រីម៉ាកឃឺរ៉ែល សម្បូរទៅដោយ អូមេហ្គា-៣ ដែលជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងធ្វើឱ្យសរសៃឈាមដំណើរការបានល្អ។
៧. ផ្លែប៊ឺរីចម្រុះ
ផ្លែប៊្លូប៊ឺរី, ស្ត្រប៊ឺរី និងរ៉ាសប៊ឺរី សម្បូរទៅដោយ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម Anthocyanins ដែលជួយការពារជញ្ជាំងសរសៃឈាម និងកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាមចំពោះអ្នកមានជំងឺលើសឈាម។
៨. គ្រាប់ល្ពៅ និងគ្រាប់ជី
គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងនេះមានផ្ទុក ម៉ាញ៉េស្យូម ខ្ពស់ ដែលជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់សម្រាប់ជួយសម្រួលដល់សរសៃឈាម និងរក្សាលំនឹងសម្ពាធឈាម។
៩. ផ្លែក្រូចឆ្មារ
ក្រូច, ក្រូចថ្លុង និងក្រូចឆ្មារ សម្បូរទៅដោយ វីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលអាចជួយពង្រឹងសុខភាពបេះដូង និងកាត់បន្ថយកត្តាហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាម។
១០. ផ្លែបឺរ
ផ្លែបឺរផ្ទុកទៅដោយ ប៉ូតាស្យូម និង ខ្លាញ់ Monounsaturated ដែលជាខ្លាញ់ល្អសម្រាប់បេះដូង និងជួយដល់ការបញ្ចុះសម្ពាធឈាម។
ចំណាំសំខាន់៖ របបអាហារដែលល្អបំផុតសម្រាប់អ្នកជំងឺលើសឈាមគឺ DASH Diet ដែលផ្តោតលើអាហារទាំងនេះ និងកំណត់ការបរិភោគអំបិល ខ្លាញ់ឆ្អែត និងស្ករ។ អ្នកគួរតែពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ឬអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភមុននឹងធ្វើការផ្លាស់ប្តូររបបអាហារធំដុំ៕
ប្រភពពី៖ បរទេស