តើអ្នកចង់ការពារខ្លួនពីជំងឺមហារីកដែរឬទេ? ការផ្លាស់ប្តូររបបអាហារគឺជាជំហានដ៏សំខាន់មួយ! អាហារមួយចំនួនសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងសារធាតុចិញ្ចឹមដែលជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងទប់ស្កាត់ការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីក។ តស់មកមើលទាំងអស់គ្នាថា តើអាហារអ្វីខ្លះដែលអ្នកគួរតែញ៉ាំជាប្រចាំ៖
១. បន្លែចម្រុះពណ៌ និងបន្លែត្រកូលស្ពៃ
បន្លែគឺជាកម្លាំងចលករក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងមហារីក ព្រោះវាសម្បូរទៅដោយ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។
- បន្លែពណ៌ដិត (បៃតង ទឹកក្រូច ក្រហម ស្វាយ)៖ ដូចជា ស្ពៃខ្មៅ ការ៉ុត និងប៉េងប៉ោះ ជួយការពារកោសិកាពីរ៉ាឌីកាល់សេរី។
- បន្លែត្រកូលស្ពៃ៖ ដូចជា ផ្កាខាត់ណាខៀវ (Broccoli) និងស្ពៃក្តោប មានសារធាតុពិសេសដែលជួយបន្សាបជាតិពុលក្នុងរាងកាយ។
- ខ្ទឹមបារាំង និងខ្ទឹមស៖ មានសារធាតុដែលអាចរារាំងការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីក។
២. សណ្តែក និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ
សណ្ដែកសៀង, សណ្ដែកក្រហម, និងសណ្ដែកដី មិនត្រឹមតែជាប្រភព ប្រូតេអ៊ីនល្អ ទេ ថែមទាំងផ្តល់នូវ ជាតិសរសៃអាហារ ដ៏ច្រើនដែលជួយដល់ចលនាពោះវៀន (កាត់បន្ថយហានិភ័យមហារីកពោះវៀន)។
៣. គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូល
អាហារដូចជា ស្រូវអូត (Oats), ស្រូវបាលី (Barley), ពោត និងស្រូវសាលី សម្បូរដោយ វីតាមីន B និងជួយ បញ្ចុះសម្ពាធឈាម ដែលជាកត្តាដ៏ល្អសម្រាប់សុខភាពទូទៅក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក។
៤. សារាយសមុទ្រ
សារាយសមុទ្រ គឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃ សារធាតុរ៉ែ និងមានជីវជាតិខ្ពស់។ អ្នកគួរតែជ្រើសរើសប្រភេទសារាយសមុទ្រប្លែកៗគ្នាដើម្បីទទួលទានឆ្លាស់គ្នា។ អ្នកក៏អាចសាកល្បងញ៉ាំ ទំពាំងបាយជូរសមុទ្រ ដែលកំពុងពេញនិយមផងដែរ។
៥. ផ្លែប៊ឺរីចម្រុះ (Berries)
ផ្លែស្ត្របឺរី, ប៊្លូប៊ឺរី, និងរ៉ាសប៊ឺរី មានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងសម្បូរទៅដោយ វីតាមីន និងជាតិសរសៃ។ ផ្លែឈើទាំងនេះមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់បំផុត។ ញ៉ាំវាស្រស់ៗដើម្បីទទួលបានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភពេញលេញ។
៦. ត្រីសមុទ្រសម្បូរខ្លាញ់
ត្រីទឹកត្រជាក់ដូចជា ត្រីសាលម៉ុន, ត្រីម៉ាកឃឺរ៉ែល និងត្រីសាឌីន សម្បូរទៅដោយ អូមេហ្គា-៣ (Omega-3) ដែលជាខ្លាញ់ល្អជួយកាត់បន្ថយការរលាកក្នុងរាងកាយ។
៧. គ្រឿងទេសធម្មជាតិ
ខ្ញី, ខ្ទឹម, ម្រេច និង Rosemary មិនត្រឹមតែបន្ថែមរសជាតិដល់អាហារប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានសមត្ថភាពជួយ ប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក និង បង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ទៀតផង។ ប្រើប្រាស់វាក្នុងការចម្អិនអាហារ ឬញ៉ាំឆៅ (បើអាច)។
៨. ទឹកដោះគោយ៉ាអួ (Yogurt)
ទឹកដោះគោយ៉ាអួ និង ជាពិសេស ទឹកដោះគោជូរក្រិក (Greek Yogurt) មិនត្រឹមតែជួយដល់ចលនាពោះវៀនប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមាន សារធាតុ Probiotics និង សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក និងកែលម្អចរន្តឈាម។
៩. ផ្សិត (Mushrooms)
ផ្សិតដូចជា ផ្សិត Shiitake, ផ្សិតចំបើង និងផ្សិតអយស្ទ័រ អាចជួយ រារាំងកោសិកាមហារីក ជាច្រើនប្រភេទ។ ពួកវាមានជាតិសរសៃ និងវីតាមីនដែលជួយដល់ការរំលាយអាហារ។
១០. ផឹកទឹកស្អាត
ការផឹក ទឹកស្អាត ឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ជួយឱ្យឈាមរត់បានស្រួល, ជួយដល់កោសិកាឱ្យដំណើរការកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាព, និងសំខាន់បំផុតគឺជួយ ដកកាកសំណល់ និងជាតិពុល ចេញពីរាងកាយបានល្អជាងមុន។
ការបញ្ចូលអាហារទាំង ១០ ប្រភេទនេះទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកជាប្រចាំ គឺជាការវិនិយោគដ៏សំខាន់សម្រាប់សុខភាពរយៈពេលវែងរបស់អ្នក។