ពោះវៀនដែលមានសុខភាពល្អ គឺជាគន្លឹះនៃរាងកាយដែលមានសុខភាពល្អ។ នៅពេលដែលពោះវៀនរបស់អ្នកដំណើរការបានល្អ វាជួយស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹម ជំរុញប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងថែមទាំងអាចជះឥទ្ធិពលដល់អារម្មណ៍របស់អ្នកទៀតផង។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារមួយចំនួនអាចធ្វើឱ្យពោះវៀនក្លាយជាកន្លែងកខ្វក់ និងបង្កបញ្ហាជាច្រើនដូចជា ទល់លាមក ហើមពោះ និងរលាកពោះវៀន។
ខាងក្រោមនេះជាអាហារ ៦ ប្រភេទដែលអ្នកគួរចៀសវាង ឬកាត់បន្ថយដើម្បីថែរក្សាពោះវៀនរបស់អ្នកឱ្យស្អាត៖
១. អាហារកែច្នៃ (Processed Foods)
អាហារដូចជា នំប៉័ងស, បង្អែម, និងអាហារកំប៉ុង មានផ្ទុកជាតិស្ករ និងខ្លាញ់មិនល្អខ្ពស់។ អាហារទាំងនេះមិនត្រឹមតែមិនមានជាតិសរសៃដែលល្អសម្រាប់ពោះវៀនប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងអាចធ្វើឱ្យពោះវៀនរបស់អ្នករលាក និងបង្កើនបាក់តេរីមិនល្អទៀតផង។
២. ភេសជ្ជៈផ្អែម និងសូដា
ការផឹកភេសជ្ជៈផ្អែម និងសូដាច្រើនពេក អាចធ្វើឱ្យមានបញ្ហាដល់បាក់តេរីល្អនៅក្នុងពោះវៀនរបស់អ្នក។ ជាតិស្ករខ្ពស់នៅក្នុងភេសជ្ជៈទាំងនេះគឺជាប្រភពអាហាររបស់បាក់តេរីមិនល្អ ដែលធ្វើឱ្យពួកវាលូតលាស់កាន់តែច្រើន និងបង្កឱ្យមានអតុល្យភាពនៅក្នុងពោះវៀនរបស់អ្នក។
៣. សាច់ក្រហម (Red Meat)
ការបរិភោគសាច់ក្រហមច្រើនពេកអាចបង្កើនប្រភេទបាក់តេរីមួយចំនួននៅក្នុងពោះវៀនដែលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងជំងឺបេះដូង និងបញ្ហាពោះវៀន។ សាច់ក្រហមក៏ត្រូវការពេលយូរដើម្បីរំលាយ ដែលអាចបណ្តាលឱ្យទល់លាមក ប្រសិនបើអ្នកមិនបានញ៉ាំជាតិសរសៃគ្រប់គ្រាន់។
៤. ផលិតផលទឹកដោះគោ
ចំពោះមនុស្សមួយចំនួន ការរំលាយផលិតផលទឹកដោះគោ (ដូចជាទឹកដោះគោ, ឈីស) អាចជាការលំបាក ដោយសារតែកង្វះអង់ស៊ីម lactase ។ នេះអាចបណ្តាលឱ្យហើមពោះ ហ្គាស និងរាគ។ ប្រសិនបើអ្នកមានបញ្ហានេះ អ្នកគួរកាត់បន្ថយ ឬជ្រើសរើសផលិតផលទឹកដោះគោដែលគ្មានជាតិ lactose ។
៥. អាហារចៀន និងខ្លាញ់ច្រើន
អាហារចៀនជ្រៅៗ និងអាហារមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ ដូចជា ដំឡូងបារាំងបំពង និងបឺហ្គ័រ អាចពិបាកសម្រាប់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់អ្នក។ ជាតិខ្លាញ់ដែលមិនល្អទាំងនេះអាចធ្វើឱ្យដំណើរការរំលាយអាហារថយចុះ និងអាចបង្កឱ្យមានការរលាកពោះវៀនផងដែរ។
៦. ជាតិអាល់កុល (Alcohol)
ការផឹកគ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេកអាចធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ស្រទាប់ពោះវៀនរបស់អ្នក និងផ្លាស់ប្តូរបរិមាណបាក់តេរីនៅក្នុងពោះវៀនរបស់អ្នក។ នេះអាចនាំឱ្យរលាកពោះវៀន និងបញ្ហាទាក់ទងនឹងការរំលាយអាហារផ្សេងៗទៀត។
ដើម្បីឱ្យពោះវៀនរបស់អ្នកមានសុខភាពល្អ អ្នកគួរតែបង្កើនការញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិសរសៃខ្ពស់ដូចជា បន្លែ, ផ្លែឈើ, និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូល។ ការថែរក្សាពោះវៀន គឺស្មើនឹងការថែរក្សាសុខភាពទាំងមូលរបស់អ្នក៕