តើអ្នកធ្លាប់កាត់ផ្កាខាត់ណាខៀវ ហើយចម្អិនភ្លាមៗដែរឬទេ? បើអ្នកធ្លាប់ នោះអ្នកប្រហែលជាបានបាត់បង់អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យរបស់វាហើយ។ តាមពិតទៅ ដើម្បីទទួលបានសារធាតុចិញ្ចឹមពេញលេញ អ្នកត្រូវតែរង់ចាំ ៤០ នាទី បន្ទាប់ពីកាត់ទើបចាប់ផ្តើមចម្អិន។
តើអ្វីទៅជាអាថ៌កំបាំងសុខភាពរបស់ផ្កាខាត់ណាខៀវ?
ផ្កាខាត់ណាខៀវមានសារធាតុសំខាន់មួយឈ្មោះថា Sulforaphane។ សារធាតុដ៏មានឥទ្ធិពលនេះជួយ៖
- កម្ចាត់ជាតិពុល ចេញពីរាងកាយ
- ប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី
- ការពារជំងឺ ដូចជា ជំងឺវង្វេង និងមហារីកមួយចំនួន។
បញ្ហាគឺថា សារធាតុ Sulforaphane ងាយនឹងបាត់បង់នៅពេលដែលវាប៉ះនឹងកម្ដៅ។ ប្រសិនបើអ្នកចម្អិនផ្កាខាត់ណាខៀវភ្លាមៗ សារធាតុល្អៗទាំងនេះនឹងរលាយបាត់អស់ស្ទើរតែទាំងស្រុង។
ហេតុអ្វីត្រូវរង់ចាំ ៤០ នាទី?
នៅពេលអ្នកកាត់ផ្កាខាត់ណាខៀវ កោសិការបស់វាបែកធ្លាយ ដែលធ្វើឱ្យសារធាតុម្យ៉ាងឈ្មោះ Glucoraphanin និងអង់ស៊ីម Myrosinase បញ្ចូលគ្នាដើម្បីបង្កើតជាសារធាតុ Sulforaphane។ ដំណើរការនេះត្រូវចំណាយពេលប្រហែល ៤០ នាទីទើបពេញលេញ។ ដូច្នេះហើយ ការទុកចោលផ្កាខាត់ណាខៀវដែលបានកាត់រយៈពេល ៤០ នាទី នឹងធ្វើឱ្យសារធាតុ Sulforaphane កើតឡើងពេញលេញ និងអាចទប់ទល់នឹងកម្ដៅបានកាន់តែល្អ ដែលអនុញ្ញាតឱ្យអ្នកទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពពេញលេញពីវា។
គន្លឹះងាយៗនេះក៏អាចប្រើបានជាមួយបន្លែដទៃទៀតដូចជា ផ្កាខាត់ណា (cauliflower) ផងដែរ។ ដូច្នេះ លើកក្រោយកុំប្រញាប់! គ្រាន់តែចំណាយពេលបន្តិច កាត់ផ្កាខាត់ណាខៀវរបស់អ្នកទុកចោល នោះអ្នកនឹងទទួលបានទាំងរសជាតិ និងសុខភាពល្អពីបន្លែដ៏អស្ចារ្យនេះ៕