អម្ពិល គឺជាប្រភេទផ្លែឈើដែលមានរសជាតិជូរអែមដែលយើងស្គាល់ច្បាស់។ តែក្រៅពីផ្តល់រសជាតិឆ្ងាញ់ ដើមអម្ពិលក៏មានលក្ខណៈសម្បត្តិជាឱសថ និងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏សម្បូរបែបដែលអ្នកនឹកស្មានមិនដល់។
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ដើមអម្ពិល
- ជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ: ដើមអម្ពិលមានជាតិសរសៃខ្ពស់ និងមានប្រសិទ្ធភាពជួយបញ្ចុះលាមក។ វាជួយជំរុញចលនាពោះវៀន បន្ទន់លាមក និងជួយបំបាត់ការទល់លាមកបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
- សម្បូរវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ: ដើមអម្ពិលជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗដែលរាងកាយត្រូវការ៖
- វីតាមីន C: ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងការពារពីជំងឺផ្តាសាយ។
- វីតាមីន B2: ជួយចិញ្ចឹមស្បែក សក់ និងក្រចក។
- កាល់ស្យូម: ជួយរក្សាឆ្អឹង និងធ្មេញឲ្យរឹងមាំ។
- ជាតិដែក: ជួយការពារភាពស្លេកស្លាំង។
- កាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម: ការស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា សារធាតុនៅក្នុងផ្លែអម្ពិលអាចជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាមចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាម និងជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមផងដែរ។
- ល្អសម្រាប់សុខភាពស្បែក: អាស៊ីតផ្លែឈើ (AHA) នៅក្នុងផ្លែអម្ពិលជួយជម្រុះកោសិកាស្បែកចាស់ៗ និងធ្វើឲ្យស្បែកភ្លឺថ្លា។ ដូច្នេះហើយ វាត្រូវបានគេប្រើជាគ្រឿងផ្សំនៅក្នុងផលិតផលខាត់ស្បែកធម្មជាតិ និងម៉ាសបិទមុខ។
- បំបាត់ការក្អក និងឈឺបំពង់ក: រសជាតិជូរអែមរបស់អម្ពិលជួយរំលាយស្លេស្ម និងកាត់បន្ថយការក្អក។ វាល្អសម្រាប់ប្រើជាឱសថធម្មជាតិពេលអ្នកមានអាការៈទាំងនេះ។
- ជួយបំបាត់ការឈឺចាប់រាងកាយ: ទឹកអម្ពិលអាចយកមកស្ងោរដើម្បីផឹក ឬប្រើសម្រាប់ងូតទឹកត្រាំដើម្បីបន្ធូរអាការៈឈឺចាប់សាច់ដុំ។
សរុបមក ដើមអម្ពិល មិនត្រឹមតែជាគ្រឿងផ្សំសម្រាប់ធ្វើម្ហូបទេ តែវាជាឃ្លាំងឱសថធម្មជាតិដ៏មានតម្លៃ។ ការបន្ថែមអម្ពិលក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក នឹងជួយឲ្យសុខភាពរបស់អ្នកកាន់តែប្រសើរឡើង៕