ពោតបារាំង អាចនឹងមិនមែនជាបន្លែដែលមនុស្សគ្រប់គ្នាចូលចិត្តនោះទេ ដោយសារតែវាយនភាពរអិលៗរបស់វា។ ប៉ុន្តែការពិត ទឹករំអិលដែលមើលទៅមិនគួរឲ្យចង់ញ៉ាំនេះហើយ ដែលជាប្រភពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏អស្ចារ្យសម្រាប់រាងកាយ។
តើទឹករំអិលពោតបារាំងជាអ្វី ហើយមានអត្ថប្រយោជន៍អ្វីខ្លះ?
ទឹករំអិលក្នុងពោតបារាំងត្រូវបានផ្សំឡើងដោយសារធាតុម្យ៉ាងហៅថា Mucilage ដែលជាជាតិសរសៃក្រាស់ និងរលាយដូចជែល។ សារធាតុនេះមានមុខងារសំខាន់ៗដូចជា៖
- ជួយប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ៖ Mucilage ជួយរំអិលជញ្ជាំងពោះវៀន កាត់បន្ថយការទល់លាមក និងធ្វើឲ្យលាមកងាយស្រួលបញ្ចេញមកក្រៅ។
- គ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម៖ ជាតិសរសៃប្រភេទនេះជួយពន្យឺតការស្រូបយកជាតិស្ករពីពោះវៀនចូលទៅក្នុងឈាម ដែលល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
- កាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល៖ Mucilage អាចចាប់យកខ្លាញ់ និងកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងពោះវៀន ហើយជួយបញ្ចេញវាចេញពីរាងកាយ ដែលជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL)។
- ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ៖ សារធាតុនេះក៏មានលក្ខណៈសម្បត្តិជា Prebiotic ដែលជួយជំរុញការលូតលាស់នៃបាក់តេរីល្អក្នុងពោះវៀន ហើយពោះវៀនដែលមានសុខភាពល្អ គឺស្មើនឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំដ៏រឹងមាំ។
អត្ថប្រយោជន៍ដ៏ទៃទៀតរបស់ពោតបារាំង
ក្រៅពីទឹករំអិលដ៏មានប្រយោជន៍ ពោតបារាំងក៏សម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗផ្សេងទៀតដូចជា៖
- វីតាមីន C៖ ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី។
- វីតាមីន A៖ មានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក និងស្បែក។
- Folate៖ សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងជួយដល់ប្រព័ន្ធប្រសាទ។
- ម៉ាញេស្យូម កាល់ស្យូម និងជាតិដែក៖ រ៉ែសំខាន់ៗដែលជួយដល់មុខងារសាច់ដុំ ឆ្អឹង និងចរន្តឈាម។
ដូច្នេះ កុំមើលរំលងបន្លែដ៏សាមញ្ញនេះទៀត។ ថ្វីត្បិតតែវាមិនមានរូបរាងទាក់ទាញ ប៉ុន្តែពោតបារាំងពិតជាបន្លែដ៏អស្ចារ្យដែលផ្តល់គុណប្រយោជន៍ដ៏សម្បូរបែបសម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នក៕