ស៊ុត គឺជាអាហារដ៏មានប្រយោជន៍ និងពេញនិយមបំផុតមួយនៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់មនុស្សជាច្រើន។ ប៉ុន្តែនៅតែមានចម្ងល់ជាច្រើនដែលនៅតែមិនទាន់បកស្រាយអស់ថា តើស៊ុតល្អសម្រាប់សុខភាព ឬក៏អត់? ជាពិសេសគឺបញ្ហាកូលេស្តេរ៉ូល។ ថ្ងៃនេះយើងនឹងមកស្វែងយល់ពីការពិតទាំងអស់គ្នា។
អត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពពីការញ៉ាំស៊ុត
ស៊ុតមានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សម្បូរបែប ដែលអាចផ្តល់ផលល្អជាច្រើនដល់រាងកាយ៖
- ជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនដ៏ល្អឥតខ្ចោះ៖ ស៊ុតមួយគ្រាប់មានផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនប្រហែល ៦ ក្រាម ដែលចាំបាច់សម្រាប់ជួយដល់ការលូតលាស់សាច់ដុំ ជួសជុលជាលិកា និងផលិតអង់ស៊ីមសំខាន់ៗក្នុងរាងកាយ។
- សម្បូរដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ៖ ស៊ុតមានផ្ទុកវីតាមីន A, D, E, B12, B6 ព្រមទាំងសារធាតុរ៉ែដូចជា ជាតិដែក ស័ង្កសី និងសេលេញ៉ូម (Selenium) ដែលជួយទ្រទ្រង់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ និងថែរក្សាសុខភាពទូទៅ។
- ល្អសម្រាប់សុខភាពភ្នែក៖ ស៊ុតមានផ្ទុកសារធាតុ Lutein និង Zeaxanthin ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (Antioxidant) អាចជួយការពារភ្នែកពីជំងឺដូចជា ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងជំងឺចុះខ្សោយកោសិកាភ្នែក។
- ជួយទ្រទ្រង់មុខងារខួរក្បាល៖ ស៊ុតជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារធាតុ Choline ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់បំផុតសម្រាប់ជួយដល់មុខងារខួរក្បាល និងការចងចាំ។
កង្វល់នៃការញ៉ាំស៊ុត និងការពិត
កង្វល់ចម្បងដែលមនុស្សជាច្រើនបារម្ភគឺ កូលេស្តេរ៉ូល (Cholesterol) ដែលមាននៅក្នុងស៊ុត។ ការសិក្សាពីមុនៗបានលើកឡើងថា កូលេស្តេរ៉ូលក្នុងស៊ុតអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ ប៉ុន្តែការសិក្សាបច្ចុប្បន្នបានរកឃើញថា កូលេស្តេរ៉ូលក្នុងអាហារ មិនបានបង្កើនកម្រិតកូលេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាមខ្លាំងដូចដែលគេគិតពីមុននោះទេ។
សម្រាប់មនុស្សភាគច្រើន ការញ៉ាំស៊ុតមួយ ឬពីរគ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ មិនមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពឡើយ។ កូលេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាមត្រូវបានផលិតឡើងភាគច្រើនដោយថ្លើម ហើយរបបអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត (Saturated Fat) និងខ្លាញ់ Trans Fat អាចប៉ះពាល់ដល់កម្រិតកូលេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ (LDL) ខ្លាំងជាងការញ៉ាំស៊ុតទៅទៀត។
តើអ្នកណាខ្លះគួរប្រយ័ត្ន?
ទោះបីជាស៊ុតមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនក៏ដោយ ក៏មនុស្សមួយចំនួនដែលមានបញ្ហាសុខភាពគួរប្រយ័ត្ន៖
- អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យមុននឹងញ៉ាំស៊ុតច្រើន។
- អ្នកដែលមានបញ្ហាបេះដូង៖ អ្នកដែលមានបញ្ហាបេះដូង ឬមានកម្រិតកូលេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ស្រាប់ គួរតែបរិភោគស៊ុតក្នុងកម្រិតមធ្យម តាមការណែនាំរបស់គ្រូពេទ្យជំនាញ។
សេចក្ដីសន្និដ្ឋាន
សរុបមក ស៊ុតគឺជាអាហារដ៏មានប្រយោជន៍ និងមានសុវត្ថិភាពសម្រាប់មនុស្សភាគច្រើន។ អ្វីដែលសំខាន់បំផុតនោះគឺ ការទទួលទានក្នុងបរិមាណសមរម្យ និងការយកចិត្តទុកដាក់លើរបបអាហាររួម។ ដូច្នេះ សូមកុំបារម្ភពេក ហើយរីករាយជាមួយការញ៉ាំស៊ុតជាប្រចាំថ្ងៃដើម្បីសុខភាពល្អ៕