នំប៉័ង គឺជាអាហារដ៏ពេញនិយម និងងាយស្រួលរកទទួលទាន តែការញ៉ាំច្រើនហួសប្រមាណអាចបង្កបញ្ហាដល់សុខភាពដែលយើងមិនបានចាប់អារម្មណ៍។ តើរាងកាយរបស់អ្នកកំពុងបង្ហាញសញ្ញាណាមួយក្នុងចំណោម ៩ យ៉ាងនេះឬទេ?
- ហើមពោះ និងមិនស្រួលពោះ៖ នំប៉័ង ជាពិសេសនំប៉័ងដែលធ្វើពីម្សៅស្រូវសាលី មានផ្ទុកជាតិ gluten ដែលអាចធ្វើឱ្យមនុស្សមួយចំនួនពិបាករំលាយ និងបណ្ដាលឱ្យហើមពោះ។
- ឡើងទម្ងន់៖ នំប៉័ងពណ៌ស និងនំប៉័ងដែលបានចម្រាញ់ (refined) មានកាឡូរីខ្ពស់ និងមិនមានជាតិសរសៃច្រើនឡើយ។ ការញ៉ាំច្រើនពេកអាចនាំឱ្យឡើងទម្ងន់។
- ឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម៖ នំប៉័ង ជាពិសេសនំប៉័ងពណ៌ស អាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់យ៉ាងឆាប់រហ័ស ដែលបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២។
- អស់កម្លាំង និងងងុយគេង៖ បន្ទាប់ពីញ៉ាំនំប៉័ង ជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកនឹងឡើង ហើយធ្លាក់ចុះវិញយ៉ាងលឿន ដែលបណ្ដាលឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍អស់កម្លាំង និងងងុយគេង។
- ស្បែកឡើងមុន និងរោល៖ ការកើនឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងការរលាកក្នុងខ្លួនអាចជះឥទ្ធិពលដល់សុខភាពស្បែក ធ្វើឱ្យកើតមានមុន ឬបញ្ហារោលផ្សេងៗ។
- ឆាប់ឃ្លាន៖ នំប៉័ងមានជាតិសរសៃតិច និងមិនឆ្អែតបានយូរ ដែលធ្វើឱ្យអ្នកឆាប់ឃ្លានម្តងទៀត។
- ទល់លាមក៖ ទោះបីជានំប៉័ងមានជាតិសរសៃក៏ដោយ នំប៉័ងមួយចំនួនដូចជានំប៉័ងពណ៌ស អាចធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការយឺត និងបង្កឱ្យទល់លាមក។
- ឈឺក្បាល៖ ការឡើងចុះនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងលឿនបន្ទាប់ពីញ៉ាំនំប៉័ង អាចបណ្ដាលឱ្យមានអាការៈឈឺក្បាល។
- ផ្លាស់ប្តូរអារម្មណ៍៖ ការឡើងចុះនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមអាចជះឥទ្ធិពលដល់អារម្មណ៍របស់អ្នក ធ្វើឱ្យអ្នកឆាប់ឆេវឆាវ ឬផ្លាស់ប្តូរអារម្មណ៍មិនទៀងទាត់។
ដើម្បីចៀសវាងបញ្ហាទាំងនេះ អ្នកគួរកាត់បន្ថយបរិមាណនំប៉័ងដែលអ្នកញ៉ាំ ឬប្ដូរមកញ៉ាំ នំប៉័ងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ (whole grain bread) ដែលមានជាតិសរសៃច្រើន និងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពជាង។ ការជ្រើសរើសអាហារដែលមានតុល្យភាព នឹងជួយថែរក្សាសុខភាពរបស់អ្នកបានយ៉ាងល្អប្រសើរ៕