តើអ្នកធ្លាប់គិតទេថា ការជ្រើសរើសកែវសម្រាប់ផឹកទឹកក៏អាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពដែរ? ការចាក់ទឹកក្តៅចូលក្នុងកែវខុសប្រភេទ គឺប្រៀបដូចជាការបន្ថែមថ្នាំពុលដោយខ្លួនឯង។ ខាងក្រោមនេះ ជាប្រភេទកែវ ៥ ដែលអ្នកមិនគួរប្រើជាមួយទឹកក្តៅដាច់ខាត។
១. កែវដែក
កែវដែកដែលមានពណ៌ភ្លឺចាំងអាចមើលទៅទាក់ទាញ ប៉ុន្តែវាអាចត្រូវបានស្រោបដោយសារធាតុគីមីដែលមានលោហធាតុធ្ងន់ដូចជាសំណ (lead) ឬកាដមីញ៉ូម (cadmium)។ នៅពេលប៉ះនឹងទឹកក្តៅ សារធាតុទាំងនេះអាចរលាយចូលក្នុងទឹក ហើយការផឹកជាប្រចាំអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម និងតម្រងនោមរបស់អ្នក។
២. កែវស័ង្កសី ឬកែវ enamel
កែវ enamel បុរាណអាចមើលទៅស្រស់ស្អាត ប៉ុន្តែប្រសិនបើវាមានស្នាមប្រេះ ឬថ្នាំកូតរបក វាមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងណាស់។ នៅពេលលោហៈខាងក្នុងប៉ះនឹងទឹកក្តៅ វាអាចបញ្ចេញជាតិសំណ និងអាលុយមីញ៉ូម ដែលប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងថ្លើម។
៣. កែវដែកអ៊ីណុកគុណភាពទាប
ពាក្យ «ដែកអ៊ីណុក» មិនមែនសុទ្ធតែមានសុវត្ថិភាពទាំងអស់នោះទេ។ ប្រសិនបើកែវដែកអ៊ីណុកមិនមានស្តង់ដាគុណភាព (ដូចជា 304 ឬ 316) វាអាចមានសារធាតុពុលដែលនឹងបញ្ចេញនៅពេលប៉ះទឹកក្តៅ។ វិធីសង្កេតគឺប្រសិនបើវាចាប់ផ្តើមច្រេះនៅពេលត្រាំក្នុងទឹកក្តៅ ឬទឹកអំបិល នោះវាគ្មានសុវត្ថិភាពទេ។
៤. កែវប្លាស្ទិកធម្មតា
កែវប្លាស្ទិក ជាពិសេសប្រភេទ Polycarbonate (PC) មិនគួរប្រើជាមួយទឹកក្តៅឡើយ។ កម្ដៅអាចធ្វើឱ្យកែវបញ្ចេញសារធាតុ BPA ដែលជាសារធាតុគីមីដ៏គ្រោះថ្នាក់ ហើយអាចប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធអ័រម៉ូន ជាពិសេសចំពោះកុមារ និងស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។
៥. កែវសេរ៉ាមិចពណ៌ភ្លឺចាំង
កែវសេរ៉ាមិចធម្មតាមានសុវត្ថិភាព ប៉ុន្តែសូមប្រយ័ត្នចំពោះប្រភេទដែលមានពណ៌ភ្លឺចាំង ឬរូបភាពតុបតែង។ ថ្នាំកូតទាំងនោះអាចមានលោហធាតុធ្ងន់ ដែលនឹងរលាយចូលទៅក្នុងទឹកនៅពេលប៉ះកម្ដៅខ្ពស់។ កែវប្រភេទនេះច្រើនតែមានតម្លៃថោក និងងាយស្រួលរក ប៉ុន្តែគ្រោះថ្នាក់។
គន្លឹះជ្រើសរើសកែវសុវត្ថិភាព
- កែវកញ្ចក់: ជ្រើសរើសកែវដែលធ្វើពីកញ្ចក់សុទ្ធ ឬកញ្ចក់ Borosilicate ដែលធន់នឹងកម្ដៅ។
- សេរ៉ាមិច: ប្រើកែវសេរ៉ាមិចដែលគ្មានការតុបតែងពណ៌ភ្លឺចាំង។
- ដែកអ៊ីណុក: ត្រូវប្រាកដថាដែកអ៊ីណុកប្រភេទដែលប្រើសម្រាប់អាហារ (Food-grade stainless steel)។
ការយល់ដឹងពីការប្រើប្រាស់របស់របរប្រចាំថ្ងៃ អាចជួយការពារសុខភាពរបស់អ្នកបានយ៉ាងល្អ។ សូមជ្រើសរើសកែវដោយឆ្លាតវៃ!