ជំងឺអាលែកហ្ស៊ី ជាការឆាប់មានប្រតិកម្មខ្ពស់របស់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ឆ្លើយតបទៅនឹងសារធាតុដែលចូលក្នុង ឬប៉ះពាល់ផ្ទាល់ជាមួយរាងកាយយើង។ របស់ដែលអាចធ្វើឲ្យយើងមានប្រតិកម្មអាលែកហ្ស៊ី មានដូចជាចំណីអាហារ ភេសជ្ជៈ រោមសត្វ លម្អងផ្កា ឬពិសឃ្មុំ ជាដើម។ អាលែកហ្ស៊ែនដែលជាសារធាតុបង្កឲ្យមានប្រតិកម្មអាលែកហ្ស៊ី អាចរកឃើញក្នុងចំណីអាហារ ភេសជ្ជៈ និងបរិស្ថានផងដែរ។ នេះបើយោងតាមមន្ទីរពេទ្យបង្អែក ស្អាង បានប្រកាសនាល្ងាចថ្ងៃទី១៧ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៥នេះ ។
រោគសញ្ញាអាលែកហ្ស៊ីមានដូចជា៖
– ឡើងក្រហមស្បែក
– ឡើងកន្ទាលត្រអាកលើស្បែក
– ឡើងកន្ទួលក្រហមរមាស់
– ហើមបបូរមាត់ ភ្នែក និងមុខ
– ហៀរសំបោរ ឬតឹងច្រមុះ កណ្ដាស់ ហៀរទឹកភ្នែក
– ចង្អោរចង់ក្អួត ក្អួត ឈឺពោះ រាគ
– រមាស់ក្នុងមាត់ ឬបំពង់ក
– ថប់ក្នុងទ្រូង
– សម្ពាធឈាមចុះទាប
– វិលមុខ វង្វេងរង្វាន់
– ឈឺក្បាល
ប្រភពដើមៈ វេជ្ជបណ្ឌិត កម្ពុជា