តើអ្នកកំពុងបារម្ភពីបញ្ហាជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមមែនទេ? ការគ្រប់គ្រងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលគឺជាកត្តាសំខាន់បំផុតដើម្បីការពារខ្លួនពីជំងឺបេះដូង។ ក្រៅពីការប្រើថ្នាំ មានបន្លែមួយចំនួនដែលមានសមត្ថភាពពិសេសក្នុងការកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ (LDL) និងបង្កើនកូឡេស្តេរ៉ូលល្អ (HDL)។ ខាងក្រោមនេះជាបន្លែ ៣ ប្រភេទដែលអ្នកមិនគួរមើលរំលង។
១. ពោតបារាំង
ផ្លែពោតបារាំងម្បូរទៅដោយ ជាតិសរសៃរលាយ ជាពិសេស pectin ដែលមានសមត្ថភាពជួយស្រូបយកជាតិខ្លាញ់ និងកូលេស្តេរ៉ូលក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ មុនពេលវាត្រូវបានស្រូបចូលក្នុងចរន្តឈាម។
- អត្ថប្រយោជន៍បន្ថែម: ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករ, សម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។
២. ស្លឹកខ្ទឹម
ទោះបីជាវាជាបន្លែមានតម្លៃខ្ពស់បន្តិចក៏ដោយ ក៏ស្លឹកខ្ទឹមមានសារធាតុ saponins និងជាតិសរសៃខ្ពស់ ដែលមានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ និងជួយបណ្តេញកាកសំណល់ចេញពីរាងកាយ។
- អត្ថប្រយោជន៍បន្ថែម: កាត់បន្ថយហានិភ័យជំងឺបេះដូង, សម្បូរអាស៊ីតហ្វូលិក និងវីតាមីន K ដែលល្អសម្រាប់ឈាម។
៣. ខ្ទឹមស
ខ្ទឹមសត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាឱសថធម្មជាតិដ៏ពូកែ។ វាមានផ្ទុកសារធាតុ allicin ដែលមានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម, កូលេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ (LDL) និងទ្រីគ្លីសេរីត។
- អត្ថប្រយោជន៍បន្ថែម: កាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម, ប្រឆាំងការរលាក និងពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។
សរុបសេចក្ដី
ការបន្ថែមបន្លែទាំង ៣ ប្រភេទនេះទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ គឺជាវិធីសាស្រ្តដ៏ល្អបំផុតដើម្បីគ្រប់គ្រងជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមតាមបែបធម្មជាតិ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សូមកុំភ្លេចផ្សំជាមួយការធ្វើលំហាត់ប្រាណទៀងទាត់ និងការគេងឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ ដើម្បីទទួលបានសុខភាពដ៏ល្អបំផុត៕