អ្នកប្រហែលជាគិតថា អាហារទាំងអស់ដែលមាននៅលើតុបាយសុទ្ធតែមានសុវត្ថិភាព។ ប៉ុន្តែការពិត មានគ្រាប់ពូជដ៏ពេញនិយមពីរប្រភេទដែលយើងញ៉ាំរាល់ថ្ងៃ ប្រសិនបើមិនបានចម្អិនត្រឹមត្រូវទេ អាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពដោយមិនដឹងខ្លួន។
១. គ្រាប់សណ្តែក
គ្រាប់សណ្តែកដូចជា សណ្តែកក្រហម និងសណ្តែកខ្មៅ ជាប្រភពដ៏ល្អនៃប្រូតេអ៊ីន, ជាតិសរសៃ និងវីតាមីន។ វាជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ូល, គ្រប់គ្រងជាតិស្ករ និងជួយសម្រកទម្ងន់ទៀតផង។
អ្វីដែលគួរប្រយ័ត្ន?
សណ្តែកឆៅមានផ្ទុកសារធាតុធម្មជាតិមួយហៅថា Lectin។ ប្រសិនបើញ៉ាំឆៅ ឬចម្អិនមិនទាន់ឆ្អិនល្អ សារធាតុនេះអាចបណ្តាលឱ្យចង្អោរ, ក្អួត, រាគ ឬពុលអាហារ។ Lectin គ្មានក្លិន គ្មានរសជាតិ ដូច្នេះអ្នកមិនអាចដឹងបានឡើយ។
វិធីការពារ:
- ត្រាំទឹក: គួរត្រាំសណ្តែកក្នុងទឹកជាច្រើនម៉ោងមុនពេលចម្អិន។
- ចម្អិនឲ្យឆ្អិន: ដាំសណ្តែកឲ្យពុះ ឬអាំងយ៉ាងតិច ១០ នាទី ដើម្បីបំផ្លាញជាតិពុល Lectin។
២. គ្រាប់អាល់ម៉ុនជូរចត់
អាល់ម៉ុនផ្អែមដែលយើងទិញនៅទីផ្សារគឺមានសុវត្ថិភាព។ ប៉ុន្តែមានអាល់ម៉ុនមួយប្រភេទទៀតគឺ អាល់ម៉ុនជូរចត់ ដែលស្រដៀងគ្នា តែអាចមានជាតិពុលគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំង។
អ្វីដែលគួរប្រយ័ត្ន?
អាល់ម៉ុនជូរចត់មានផ្ទុកសារធាតុ Hydrogen Cyanide ដែលជាទម្រង់នៃសារធាតុស៊ីយ៉ាន។ ការញ៉ាំក្នុងបរិមាណច្រើនអាចបណ្តាលឱ្យវិលមុខ, ឈឺក្បាល, ពិបាកដកដង្ហើម ហើយក្នុងករណីធ្ងន់ធ្ងរអាចបណ្តាលឱ្យស្លាប់បាន។
វិធីការពារ:
- ត្រូវប្រាកដថាអាល់ម៉ុនដែលអ្នកទិញគឺ ប្រភេទផ្អែម (Sweet Almond)។
- ចៀសវាងការទិញអាល់ម៉ុនដែលមិនមានប្រភពច្បាស់លាស់។
ការយល់ដឹងពីគ្រោះថ្នាក់លាក់កំបាំងទាំងនេះ នឹងជួយការពារអ្នក និងក្រុមគ្រួសាររបស់អ្នកពីផលប៉ះពាល់ដែលមិននឹកស្មានដល់។ សូមជ្រើសរើសអាហារដោយឆ្លាតវៃដើម្បីសុខភាពល្អ៕