បន្លែពិតជាមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកមិនយកចិត្តទុកដាក់លាងសម្អាតឱ្យបានត្រឹមត្រូវទេ វាអាចក្លាយជាប្រភពនៃមេរោគ និងសារធាតុគីមីដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។
នេះជាបន្លែ ៧ ប្រភេទដែលអ្នកត្រូវតែប្រុងប្រយ័ត្នបំផុត៖
១. ស្ពៃក្តោប
ស្ពៃក្តោបមានស្រទាប់ស្លឹកច្រើន ដែលងាយនឹងជាប់ធូលីដី, ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត និងសត្វល្អិតតូចៗនៅចន្លោះស្លឹក។ គួរតែលាងវាម្ដងមួយស្លឹកៗ ដើម្បីសម្អាតឱ្យបានហ្មត់ចត់។
២. ប្រូខូលី និងផ្កាខាត់ណា
បន្លែទាំងនេះមានលក្ខណៈជាផ្កាតូចៗ ដែលអាចលាក់បាក់តេរី ឬសត្វល្អិតនៅខាងក្នុង។ គួរត្រាំវាជាមួយទឹកអំបិល ឬទឹកសូដាប្រហែល ១០ នាទី មុននឹងលាងជាមួយទឹកធម្មតាម្តងទៀត។
៣. ស្ពៃខ្មៅ
ស្លឹកស្ពៃខ្មៅជាធម្មតាមានភាពកខ្វក់ជាប់ច្រើន ដូចជាភក់, ដីខ្សាច់ និងថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត។ ត្រូវលាងស្លឹកវាម្ដងមួយៗ ហើយត្រាំទឹកឱ្យបានយូរ។
៤. ផ្សិត
ផ្សិតជាទូទៅដុះនៅលើដី ឬឈើ ដែលអាចមានដីជាប់នៅចន្លោះ។ គួរប្រើក្រណាត់ ឬជក់ទន់ៗជូតសម្អាតថ្នមៗ ជំនួសការត្រាំទឹកដែលធ្វើឱ្យផ្សិតជក់ទឹក និងបាត់បង់រសជាតិ។
៥. ត្រសក់
សំបកត្រសក់ច្រើនតែត្រូវបានបាញ់ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតដើម្បីការពារវា។ ការលាងទឹកធម្មតាប្រហែលមិនគ្រប់គ្រាន់ទេ គួរតែប្រើជក់ទន់ៗដុសសំបករបស់វាពេលលាង។
៦. ពោត
សក់ពោត និងស្រទាប់ស្លឹករបស់វាអាចលាក់បាក់តេរី ឬផ្សិតបាន។ គួរតែបកសំបកពោតចេញឱ្យអស់មុននឹងលាង ហើយត្រូវលាងសម្អាតគ្រាប់ពោតម្តងទៀត។
៧. ប៉េងប៉ោះ
ប៉េងប៉ោះជាបន្លែដែលងាយនឹងឆ្លងមេរោគពីដី។ គួរលាងវាឱ្យបានហ្មត់ចត់ក្រោមទឹកហូរ ឬប្រើទឹកខ្មេះបន្តិចលាយទឹកត្រាំវា ដើម្បីសម្លាប់មេរោគ។
ដើម្បីសុវត្ថិភាព និងសុខភាពគ្រួសាររបស់អ្នក សូមកុំមើលរំលងការលាងសម្អាតបន្លែឱ្យបានហ្មត់ចត់មុននឹងយកទៅបរិភោគ។ នេះជាជំហានដ៏តូចមួយ ប៉ុន្តែសំខាន់បំផុតដើម្បីការពារខ្លួនពីជំងឺផ្សេងៗ៕