អង្ករសម្រូបខ្មៅ (Black Rice) ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា “ស្តេចអង្ករ” ព្រោះវាសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់ និងមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព។ ប៉ុន្តែដូចទៅនឹងអាហារដទៃទៀតដែរ ការទទួលទានច្រើនហួសហេតុអាចបង្កផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពផងដែរ។
១. អាចធ្វើឲ្យទល់លាមក
អង្ករសម្រូបខ្មៅមានជាតិសរសៃខ្ពស់។ ការទទួលទានវាច្រើនពេកដោយមិនផឹកទឹកឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់អាចធ្វើឲ្យអ្នកមានអាការៈហើមពោះ និងទល់លាមក។ ដូច្នេះ គួរញ៉ាំក្នុងបរិមាណសមល្មម និងផឹកទឹកឲ្យបានច្រើន។
២. អាចប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយកជាតិដែក
អង្ករសម្រូបខ្មៅមានផ្ទុកសារធាតុ phytic acid ដែលអាចកាត់បន្ថយការស្រូបយកជាតិដែកពីអាហារផ្សេងៗ។ សម្រាប់អ្នកដែលមានបញ្ហាខ្វះគ្រាប់ឈាមក្រហម (Anemia) គួរពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យមុននឹងញ៉ាំវាជាប្រចាំ។
៣. អាចធ្វើឲ្យឆាប់ឃ្លាន និងអស់កម្លាំង
ទោះបីជាវាមានជាតិសរសៃក៏ដោយ ក៏អង្ករសម្រូបខ្មៅនៅតែផ្ទុកកាបូអ៊ីដ្រាត។ ការញ៉ាំវាតែមួយមុខអាចធ្វើឲ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតតែមួយភ្លែត ហើយឆាប់ឃ្លានវិញ ដែលអាចនាំឲ្យអ្នកញ៉ាំអាហារច្រើនលើសកម្រិត។ ដូច្នេះ គួរញ៉ាំវាជាមួយប្រូតេអ៊ីន និងបន្លែ។
៤. អាចមានផ្ទុកលោហៈធ្ងន់
ដូចទៅនឹងអង្ករដទៃទៀតដែរ អង្ករសម្រូបខ្មៅអាចមានផ្ទុកសារធាតុ arsenic ឬលោហៈធ្ងន់ផ្សេងៗទៀត ដែលស្រូបពីដី។ ការទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើនអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរយៈពេលវែង។
៥. មិនស័ក្តិសមសម្រាប់អ្នកជំងឺមួយចំនួន
អ្នកជំងឺដែលមានបញ្ហាពោះវៀន ឬក្រពះរ៉ាំរ៉ៃ គួរចៀសវាង ឬកាត់បន្ថយការញ៉ាំអង្ករសម្រូបខ្មៅ ព្រោះវាអាចពិបាករំលាយ និងធ្វើឲ្យអាការៈកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
សរុបមក អង្ករសម្រូបខ្មៅពិតជាមានអត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យ ប៉ុន្តែអ្នកគួរទទួលទានវាក្នុងបរិមាណសមល្មម និងត្រូវគិតគូរពីសុខភាពផ្ទាល់ខ្លួនផងដែរ។ ការយល់ដឹងពីផលប៉ះពាល់ទាំងនេះ គឺជាគន្លឹះដើម្បីរក្សាសុខភាពល្អ៕