ផ្លែស្ពឺជាផ្លែឈើដែលសម្បូរវីតាមីន C និងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែទោះបីជាវាមានអត្ថប្រយោជន៍ក៏ដោយ ក៏វាមិនមែនជាផ្លែឈើសម្រាប់មនុស្សគ្រប់គ្នានោះទេ។ សម្រាប់អ្នកជំងឺមួយចំនួន ការបរិភោគផ្លែស្ពឺអាចបង្កផលវិបាកដល់សុខភាព និងធ្វើឱ្យស្ថានភាពជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
១. អ្នកមានបញ្ហាក្រពះ ឬក្រហាយទ្រូង
ផ្លែស្ពឺមានជាតិអាស៊ីតខ្ពស់ ដែលអាចធ្វើឲ្យក្រពះរលាក និងបង្កើនអាស៊ីតក្រពះ។ សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺក្រហាយទ្រូង, ជំងឺច្រាលអាស៊ីតក្រពះ (GERD) ឬដំបៅក្រពះ ការបរិភោគផ្លែស្ពឺអាចធ្វើឲ្យអាការៈកាន់តែឈឺចាប់ និងធ្ងន់ធ្ងរជាងមុន។
២. អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ទោះបីជាផ្លែស្ពឺមានជាតិសរសៃក៏ដោយ ក៏វាផ្ទុកនូវជាតិស្ករធម្មជាតិ (Fructose) ខ្ពស់ផងដែរ។ ការញ៉ាំផ្លែស្ពឺច្រើនពេកអាចធ្វើឲ្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ភ្លាមៗ ដែលមិនល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
៣. អ្នកមានបញ្ហាតម្រងនោម
ផ្លែស្ពឺមានផ្ទុកប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ដែលល្អសម្រាប់មនុស្សទូទៅ។ ប៉ុន្តែសម្រាប់អ្នកជំងឺដែលមានបញ្ហាតម្រងនោម ការគ្រប់គ្រងប៉ូតាស្យូមគឺមានសារៈសំខាន់ណាស់។ បរិមាណប៉ូតាស្យូមលើសអាចប៉ះពាល់ដល់មុខងារតម្រងនោម និងបង្កគ្រោះថ្នាក់។
៤. អ្នកមានបញ្ហាឈឺសន្លាក់ ឬរលាកសន្លាក់
អ្នកជំងឺឈឺសន្លាក់ ជាពិសេសអ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់ (Arthritis) គួរចៀសវាងការញ៉ាំផ្លែស្ពឺ។ សារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួនក្នុងផ្លែស្ពឺអាចធ្វើឱ្យការរលាកកើនឡើង ដែលបណ្តាលឱ្យឈឺចាប់សន្លាក់កាន់តែខ្លាំង។
ប្រសិនបើអ្នកស្ថិតក្នុងក្រុមអ្នកជំងឺណាមួយដូចបានរៀបរាប់ខាងលើ សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យមុននឹងសម្រេចចិត្តញ៉ាំផ្លែស្ពឺ។ ការយល់ដឹងពីចំណីអាហារត្រឹមត្រូវ គឺជាគន្លឹះដ៏សំខាន់ដើម្បីថែរក្សាសុខភាពរបស់អ្នក៕