តើអ្នកធ្លាប់ដឹងទេថា ត្រយូងចេកដែលយើងតែងតែមើលរំលង គឺជាអាហារដ៏អស្ចារ្យមួយសម្រាប់សុខភាពបេះដូង? ជាមួយនឹងរសជាតិឆ្ងាញ់ប្លែកពីគេ ត្រយូងចេកក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដ៏សំខាន់ជាច្រើនក្នុងការការពារជំងឺលើសសម្ពាធឈាម និងជំងឺបេះដូង។
១. សម្បូរដោយជាតិប៉ូតាស្យូម
ត្រយូងចេកជាប្រភពដ៏ល្អនៃ ជាតិប៉ូតាស្យូម ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។ ជាតិប៉ូតាស្យូមជួយកាត់បន្ថយឥទ្ធិពលនៃជាតិសូដ្យូមក្នុងរាងកាយ និងជួយឱ្យសរសៃឈាមរីកធំ ដែលធ្វើឱ្យសម្ពាធឈាមមានលំនឹង។ ជាតិប៉ូតាស្យូមគ្រប់គ្រាន់អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងជំងឺបេះដូង។
២. មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់
ត្រយូងចេកមានផ្ទុកនូវ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជាច្រើនប្រភេទដូចជា Flavonoids ដែលជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការរលាក និងការបំផ្លាញកោសិកា។ ការរលាករ៉ាំរ៉ៃអាចជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺបេះដូង ដូច្នេះការទទួលទានអាហារសម្បូរសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មអាចជួយការពារបាន។
៣. ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម
ទោះបីជាត្រយូងចេកមិនផ្អែមក៏ដោយ វាមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ជាតិសរសៃដែលមាននៅក្នុងត្រយូងចេកជួយបន្ថយការស្រូបយកជាតិស្ករ ដែលអាចការពារការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២។ ការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករបានល្អ គឺជាកត្តាមួយដ៏សំខាន់ក្នុងការថែរក្សាសុខភាពបេះដូង។
៤. សម្បូរដោយជាតិសរសៃ
ជាតិសរសៃដែលមាននៅក្នុងត្រយូងចេកជួយកាត់បន្ថយជាតិកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) ក្នុងឈាម។ កម្រិតកូលេស្តេរ៉ុល LDL ខ្ពស់គឺជាកត្តាហានិភ័យចម្បងមួយនៃជំងឺបេះដូង ដូច្នេះការបន្ថែមត្រយូងចេកក្នុងរបបអាហារអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនេះ។
ដូច្នេះ ពេលក្រោយអ្នកទៅផ្សារ កុំភ្លេចទិញត្រយូងចេកមកធ្វើជាមុខម្ហូបប្រចាំថ្ងៃ។ វាមិនត្រឹមតែជាអាហារដ៏មានរសជាតិទេ តែថែមទាំងជាឱសថធម្មជាតិដើម្បីថែរក្សាសុខភាពបេះដូងរបស់អ្នកទៀតផង៕