តើអ្នកធ្លាប់ជួបប្រទះការឈឺចាប់ដែលបណ្តាលមកពីក្រួសក្នុងតម្រងនោមដែរឬទេ? វាជាការឈឺចាប់ដ៏ធ្ងន់ធ្ងរដែលគ្មាននរណាម្នាក់ចង់ជួបប្រទះម្តងទៀតឡើយ។ អ្វីដែលគួរឱ្យព្រួយបារម្ភនោះគឺថា ប្រសិនបើអ្នកធ្លាប់មានក្រួសក្នុងតម្រងនោមម្តងរួចមកហើយ ឱកាសនៃការកើតឡើងវិញក្នុងរយៈពេល ១០ ឆ្នាំគឺខ្ពស់ដល់ទៅ ៥០%។
ដំណឹងល្អគឺថា ក្រួសក្នុងតម្រងនោមអាចការពារបានដោយការផ្លាស់ប្តូររបបអាហាររបស់អ្នក។ គ្រាន់តែការផ្លាស់ប្តូរបន្តិចបន្តួច ក៏អាចធ្វើឱ្យមានភាពខុសគ្នាដ៏ធំមួយសម្រាប់សុខភាពតម្រងនោមរបស់អ្នកផងដែរ។ មិនចាំបាច់និយាយលាអាហារដែលអ្នកចូលចិត្តនោះទេ តែអ្នកគ្រាន់តែត្រូវដឹងថាអាហារប្រភេទណាដែលគួរកំណត់ ឬកាត់បន្ថយ។
ខាងក្រោមនេះជាអាហារ ៧ ប្រភេទដែលអ្នកគួរចៀសវាង និងជម្រើសល្អៗដែលអ្នកអាចជំនួសវិញបាន។
១. អាហារដែលមានជាតិ Oxalate ខ្ពស់
- គួរចៀសវាង: ស្ពៃខ្មៅ (spinach), ផ្លែប៊ឺរ, គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងសូកូឡា។ អាហារទាំងនេះសម្បូរទៅដោយ oxalates ដែលអាចផ្សំជាមួយកាល់ស្យូមបង្កើតជាក្រួស។
- ជម្រើសល្អ: ជ្រើសរើសផ្លែឈើ និងបន្លែដូចជា ឪឡឹក, ត្រសក់, ចេក ឬផ្កាខាត់ណាខៀវ។ ពេលញ៉ាំអាហារមាន oxalate សូមញ៉ាំជាមួយអាហារសម្បូរជាតិកាល់ស្យូមដូចជាឈីស ដើម្បីកាត់បន្ថយការស្រូបយក oxalate ។
២. អាហារសម្បូរជាតិសូដ្យូម
- គួរចៀសវាង: អាហារកែច្នៃ, អាហារកំប៉ុង និងអាហាររហ័ស។ អំបិលច្រើនបង្កើនការបញ្ចេញជាតិកាល់ស្យូមតាមទឹកនោម ដែលជាកត្តានាំឱ្យកើតក្រួស។
- ជម្រើសល្អ: ញ៉ាំអាហារស្រស់ៗដែលចម្អិននៅផ្ទះ ហើយប្រើគ្រឿងទេសស្រាលៗជំនួសវិញ។ សូមប្រយ័ត្នចំពោះទឹកជ្រលក់ដែលមានជាតិសូដ្យូមលាក់កំបាំងដូចជាទឹកស៊ីអ៊ីវ។
៣. ប្រូតេអ៊ីនសត្វ
- គួរចៀសវាង: សាច់ក្រហម, សរីរាង្គសត្វ និងអាហារសមុទ្រ។ អាហារទាំងនេះមានសារធាតុ purines ខ្ពស់ ដែលបង្កឱ្យកើតក្រួសក្នុងអាស៊ីតអ៊ុយរិក។
- ជម្រើសល្អ: ញ៉ាំប្រូតេអ៊ីនរុក្ខជាតិដូចជា សណ្ដែក, lentils ឬ chickpeas ។ បរិភោគសាច់បសុបក្សី ឬត្រីក្នុងបរិមាណល្មម។
៤. ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ
- គួរចៀសវាង: ភេសជ្ជៈកែច្នៃ និងទឹកផ្លែឈើផ្អែម។ ជាតិស្ករច្រើនពេកបង្កើនការបញ្ចេញជាតិកាល់ស្យូម ហើយអាស៊ីតផូស្វ័រក្នុងសូដាជំរុញការបង្កើតក្រួស។
- ជម្រើសល្អ: ផឹកទឹកធម្មតាឱ្យបានច្រើន។ អ្នកក៏អាចផឹកទឹកកាបូនដែលគ្មានជាតិស្ករ ឬទឹកក្រូចឆ្មារស្រស់ក៏បាន។
៥. ភេសជ្ជៈកូឡា និងមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន
- គួរចៀសវាង: ភេសជ្ជៈកូឡាមានអាស៊ីតផូស្វ័រ ហើយជាតិកាហ្វេអ៊ីនច្រើនអាចធ្វើឱ្យអ្នកខ្សោះជាតិទឹក។
- ជម្រើសល្អ: ទឹកធម្មតាគឺជាជម្រើសល្អបំផុត។ អ្នកក៏អាចផឹកតែរុក្ខជាតិ ឬកាហ្វេដែលគ្មានជាតិផ្អែមក្នុងបរិមាណល្មម។
៦. អាហារសម្បូរ Purines
- គួរចៀសវាង: ត្រីសាឌីន, អាន់ឆូវី និងស្រាបៀរ។ អាហារទាំងនេះបង្កើនកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងរាងកាយ។
- ជម្រើសល្អ: ញ៉ាំប្រូតេអ៊ីនរុក្ខជាតិ និងផឹកទឹកឱ្យបានច្រើន។ ផ្លែក្រូចឆ្មារក៏អាចជួយកាត់បន្ថយការបង្កើតក្រួសបានដែរ។
៧. ការទទួលទានវីតាមីន C ច្រើនពេក
- គួរចៀសវាង: ការទទួលទានវីតាមីន C ពីអាហារបំប៉នច្រើនពេក។ បរិមាណវីតាមីន C ខ្ពស់អាចបំប្លែងទៅជា oxalate និងបង្កើតជាក្រួស។
- ជម្រើសល្អ: ទទួលយកវីតាមីន C ពីអាហារធម្មជាតិដូចជា ក្រូច, ផ្លែស្ត្របឺរី និងម្ទេសផ្លោក។
ការយកចិត្តទុកដាក់លើរបបអាហាររបស់អ្នក គឺជាជំហានដំបូងដ៏សំខាន់ក្នុងការការពារជំងឺក្រួសក្នុងតម្រងនោម៕