គ្រឿងផ្អាប់ដូចជា ផ្អក ប្រហុក ត្រីងៀត ត្រីឆ្អើរ គឺជាអាហារដ៏ពេញនិយមក្នុងចំណោមប្រជាជនខ្មែរយើង។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ យោងតាមការសិក្សាស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាការបរិភោគគ្រឿងផ្អាប់ញឹកញាប់ពេកអាចបណ្ដាលឱ្យមានផលប៉ះពាល់ធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព។
១. ជំងឺលើសឈាម
គ្រឿងផ្អាប់ភាគច្រើនមានជាតិប្រៃខ្លាំង ឬមានជាតិសូដ្យូមខ្ពស់។ ការទទួលទានសូដ្យូមច្រើនពេកអាចបណ្ដាលឱ្យមានសម្ពាធឈាមកើនឡើង ដែលជាកត្តាប្រឈមចម្បងនៃជំងឺ លើសឈាម និងជំងឺបេះដូង។
២. ជំងឺតម្រងនោម
ជាតិសូដ្យូមខ្ពស់បង្កឱ្យតម្រងនោមធ្វើការខ្លាំងដើម្បីច្រោះជាតិប្រៃចេញពីក្នុងខ្លួន។ ការធ្វើការលើសទម្ងន់នេះអាចបណ្ដាលឱ្យតម្រងនោមចុះខ្សោយឬខូចមុខងារតាមពេលវេលា ហើយអាចវិវត្តទៅជាជំងឺ ខ្សោយតម្រងនោមរ៉ាំរ៉ៃ។
៣. ជំងឺមហារីក
គ្រឿងផ្អាប់ដែលផ្ទុកនូវសារធាតុ Nitrates អាចក្លាយទៅជា Nitrosamines (សារធាតុគីមីដែលបង្កមហារីក)។ ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា ការទទួលទានគ្រឿងផ្អាប់ជាប្រចាំអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺ មហារីកក្រពះ និង មហារីកបំពង់ក។
៤. ងាយឆ្លងមេរោគប៉ារ៉ាស៊ីត
គ្រឿងផ្អាប់មួយចំនួនដូចជា ប្រហុកឬផ្អកដែលមិនបានចម្អិនឱ្យបានល្អ អាចមានផ្ទុកនូវមេរោគឬប៉ារ៉ាស៊ីតដែលអាចបង្កឱ្យមានជំងឺរាករូស ឈឺពោះ និងឆ្លងមេរោគផ្សេងៗ។
ដើម្បីថែរក្សាសុខភាពល្អ អ្នកគួរកាត់បន្ថយការបរិភោគគ្រឿងផ្អាប់ឱ្យបានតិចបំផុត។ ប្រសិនបើអ្នកចង់ញ៉ាំ សូមប្រាកដថាវាត្រូវបានចម្អិនឆ្អិនល្អ និងកុំបរិភោគច្រើនហួសប្រមាណ។ ការរស់នៅប្រកបដោយតុល្យភាពគឺជាគន្លឹះដ៏សំខាន់សម្រាប់សុខភាពរឹងមាំ៕