ទំពាំង គឺជាបន្លែដ៏ពេញនិយមមួយនៅក្នុងម្ហូបអាហារខ្មែរ ប៉ុន្តែសម្រាប់មនុស្សមួយចំនួន ការបរិភោគទំពាំងអាចបង្កជាផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព។ មុននឹងសម្រេចចិត្តបរិភោគ សូមពិនិត្យមើលថាអ្នកមានជំងឺណាមួយក្នុងចំណោមជំងឺទាំង ៤ ខាងក្រោមនេះឬអត់។
១. អ្នកដែលមានជំងឺក្រួសក្នុងតម្រងនោម
ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺក្រួសក្នុងតម្រងនោម អ្នកត្រូវចៀសវាងទំពាំងដាច់ខាត។ ទំពាំងមានផ្ទុក អាស៊ីតអុកសាលិក (Oxalic Acid) ដែលនៅពេលរួមបញ្ចូលជាមួយជាតិកាល់ស្យូមនៅក្នុងរាងកាយ វាអាចបង្កើតបានជាក្រួសថ្មី ឬធ្វើឱ្យក្រួសដែលមានស្រាប់កាន់តែធំ និងធ្ងន់ធ្ងរជាងមុន។
២. អ្នកដែលមានជំងឺប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺក្រិនថ្លើម ឬបញ្ហាក្រពះនិងបំពង់អាហារ មិនគួរទទួលទានទំពាំងឡើយ។ ទំពាំងមានសារធាតុដែលពិបាករំលាយ ដែលអាចបង្កឱ្យមានអាការៈ ហើមពោះ ក្រហាយទ្រូង ច្រាលទឹកអាស៊ីត និងអាចបង្កឱ្យ ហូរឈាមខាងក្នុង ទៀតផង។
៣. អ្នកមានផ្ទៃពោះ
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នខ្ពស់។ ទំពាំងមានផ្ទុកសារធាតុ Glucoside ដែលអាចបង្កើត អាស៊ីត Cyanhydric នៅក្នុងខ្លួនពេលបរិភោគ។ អាស៊ីតនេះមានជាតិពុលដែលអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពទាំងម្តាយនិងទារកក្នុងផ្ទៃ។ ការពុលដោយសារទំពាំងក៏ត្រូវបានគេកត់ត្រាផងដែរ។
៤. អ្នកមានជំងឺឈឺតាមសន្លាក់ឆ្អឹង (ជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោដ)
ការបរិភោគទំពាំងអាចធ្វើឱ្យជំងឺនេះកាន់តែអាក្រក់។ ទំពាំងអាចបង្កើនការសំយោគ អាស៊ីតអ៊ុយរិក (Uric Acid) នៅក្នុងរាងកាយ ដែលជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺឈឺសន្លាក់ឆ្អឹង ឬជំងឺហ្គោដ (Gout)។ ការកើនឡើងជាតិអាស៊ីតនេះនឹងធ្វើឱ្យសន្លាក់ឈឺចាប់កាន់តែខ្លាំង។
ចំណុចសម្គាល់
ដើម្បីថែរក្សាសុខភាពល្អ អ្នកគួរតែដឹងពីលក្ខណៈនៃអាហារនីមួយៗ និងចៀសវាងអាហារណាដែលមិនសមស្របនឹងស្ថានភាពសុខភាពរបស់អ្នក៕