អ្នកដែលកើតជំងឺរលាកពោះវៀន (IBD) គួរតែជ្រើសរើសអាហារដោយប្រុងប្រយ័ត្ន ដើម្បីកាត់បន្ថយរោគសញ្ញា និងធានាថា ទទួលបានសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់ ។
អាហារដែលគួរចៀសវាង ឬកាត់បន្ថយ
អាហារមានជាតិសរសៃខ្ពស់ (High-fiber foods) ៖ ផ្លែឈើ និងបន្លែឆៅ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងសណ្ដែក អាចពិបាករំលាយ ហើយអាចធ្វើឲ្យរោគសញ្ញាកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ជាពិសេសនៅពេលដែលអ្នកកំពុងមានការរលាក។
ផលិតផលទឹកដោះគោ (Dairy products)៖ អ្នកខ្លះមានបញ្ហាពោះវៀនពេលទទួលទានផលិតផលទឹកដោះគោ ដូច្នេះការកាត់បន្ថយ ឬផ្លាស់ប្ដូរទៅជាផលិតផលគ្មានជាតិ Lactose អាចជាជម្រើសល្អ។
អាហារខ្លាញ់ខ្ពស់ និងអាហារបំពង (Fatty and Fried Foods)៖ អាហារទាំងនេះអាចពិបាករំលាយ និងធ្វើឲ្យពោះវៀនដំណើរការមិនល្អ។
គ្រឿងស្រវឹង និងកាហ្វេអ៊ីន ៖ អាចបង្កើនការរលាក និងរំខានដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។
អាហារហឹរ និងអាហារកែច្នៃ ៖ អាចធ្វើឲ្យរោគសញ្ញារលាកពោះវៀនកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
សំខាន់ ៖ មុននឹងធ្វើការផ្លាស់ប្តូររបបអាហារ សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ឬអ្នកឯកទេសអាហារូបត្ថម្ភជាមុន ដើម្បីទទួលបានការណែនាំដែលសមស្របនឹងស្ថានភាពសុខភាពរបស់អ្នក។ ការកត់ត្រាអាហារដែលអ្នកបានបរិភោគ និងរោគសញ្ញាដែលកើតឡើង អាចជួយកំណត់អត្តសញ្ញាណអាហារដែលអ្នកមិនត្រូវជាមួយបានកាន់តែច្បាស់ ៕