ទោះបីជាផ្លែឪឡឹកមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពក៏ដោយ ការទទួលទានវាច្រើនពេកអាចមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។ អ្នកគួរតែប្រុងប្រយ័ត្នចំពោះបញ្ហាដូចខាងក្រោម៖
- បញ្ហានៃប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ: ផ្លែឪឡឹកមានផ្ទុកកាបូអ៊ីដ្រាតដែលរាងកាយពិបាករំលាយ ដូចជា fructose។ ដូច្នេះ ការញ៉ាំច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យឈឺក្រពះ, តឹងពោះ, ហើមពោះ, មានឧស្ម័ន និងរាក ជាពិសេសចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺរលាកពោះវៀន (IBS) ឬជំងឺច្រាលអាស៊ីតក្រពះ។
- កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើង: ផ្លែឪឡឹកមានសន្ទស្សន៍ជាតិស្ករ (glycemic index) ខ្ពស់ ដែលអាចធ្វើឱ្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងលឿន។ នេះធ្វើឱ្យវាពិបាកក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកជំងឺ ទឹកនោមផ្អែម ឬអ្នកដែលមានហានិភ័យកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
- ប្រតិកម្មអាលែហ្ស៊ី: អ្នកខ្លះអាចមានប្រតិកម្មអាលែហ្ស៊ីជាមួយឪឡឹក ដែលអាចបង្កជាអាការៈដូចជា ហៀរសំបោរ, បបូរមាត់ និងមុខហើម, និងពិបាកដកដង្ហើម។
ចំណុចសម្គាល់
ប្រសិនបើអ្នកជួបប្រទះរោគសញ្ញាទាំងនេះ សូមឈប់ញ៉ាំភ្លាមៗ ហើយប្រញាប់ទៅជួបគ្រូពេទ្យ។ បើមិនព្យាបាលទេ វាអាចបង្កជាប្រតិកម្មអាលែហ្ស៊ីធ្ងន់ធ្ងរដែលគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត៕