ការគ្រប់គ្រងរបបអាហារ គឺជាកត្តាសំខាន់បំផុតមួយក្នុងការកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម។ ការអនុវត្តតាមគន្លឹះខាងក្រោមនេះ អាចជួយឱ្យអ្នកមានសុខភាពល្អប្រសើរ៖
- ជ្រើសរើសអាហារល្អ:
- ត្រី និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ: ញ៉ាំត្រី និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងស្រស់ និងស្ងួតឱ្យបានច្រើន។
- បន្លែ និងផ្លែឈើ: ញ៉ាំបន្លែ និងផ្លែឈើស្រស់ៗជំនួសឱ្យអាហារដែលមានជាតិស្ករសិប្បនិម្មិត។
- ខ្លាញ់ល្អ: ជ្រើសរើសខ្លាញ់មិនឆ្អែតដូចជា ប្រេងអូលីវ និង ប្រេងកាណូឡា ជំនួសឱ្យខ្លាញ់ឆ្អែតដូចជាប៊ឺ ឬប្រេងដូង។
- កាបូអ៊ីដ្រាតស្មុគស្មាញ: ញ៉ាំ អង្ករសំរូប ឬ នំប៉័ងស្រូវសាលី ជំនួសឱ្យអង្ករស ឬនំប៉័ងស។
- កាត់បន្ថយ និងជៀសវាង:
- ជាតិប្រៃ និងសូដ្យូម: ជៀសវាងអាហារដែលមានជាតិប្រៃខ្ពស់ដូចជា ទឹកត្រី, ទឹកស៊ីអ៊ីវ និង កាពិ។ ប្រើគ្រឿងទេសធម្មជាតិ ឱសថ ឬក្រូចឆ្មារជំនួសវិញ។
- រសជាតិផ្អែម និងហឹរ: កាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់គ្រឿងទេសច្រើនពេក។
- អាហារកែច្នៃ: ជៀសវាងអាហារកំប៉ុង ឬអាហារដែលបានរៀបចំទុកជាស្រេច ហើយជ្រើសរើសអាហារស្រស់ៗវិញ។
- ទឹកផ្លែឈើ: ញ៉ាំផ្លែឈើទាំងមូលជំនួសឱ្យការផឹកទឹកផ្លែឈើ។
- ទម្លាប់ប្រចាំថ្ងៃ:
- គ្រប់គ្រងកាឡូរី: ញ៉ាំអាហារដែលមានថាមពលខ្ពស់ឱ្យតិចតាមដែលអាចធ្វើបាន។
- កត់ត្រាអាហារ: កត់ត្រាអាហារដែលអ្នកញ៉ាំជារៀងរាល់ថ្ងៃ ហើយពិនិត្យមើលវាប្រចាំសប្តាហ៍។
- ហាត់ប្រាណ: កុំភ្លេចហាត់ប្រាណយ៉ាងតិច ៣-៥ ថ្ងៃក្នុងមួយសប្តាហ៍ ដើម្បីជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។
ចំណុចសសម្គាល់
ប្រសិនបើអ្នកមិនប្រាកដពីរបៀបអនុវត្តឱ្យបានត្រឹមត្រូវ សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញ ឬអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ៕