ការទទួលទានអាហារត្រឹមត្រូវអាចជួយពង្រឹងរាងកាយ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។ អាហារទាំង ១០ មុខខាងក្រោមនេះត្រូវបានណែនាំឱ្យញ៉ាំជាប្រចាំ៖
- បន្លែ: សម្បូរដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ជ្រើសរើសបន្លែដែលមានពណ៌ចាស់ដូចជា ស្ពៃខ្មៅ, ការ៉ុត និង ប៉េងប៉ោះ។ ញ៉ាំបន្លែត្រកូលស្ពៃដូចជា ស្ពៃក្តោប និង ផ្កាខាត់ណា រួមទាំង ខ្ទឹមបារាំង និង ខ្ទឹមស ផងដែរ។
- សណ្តែកសៀង: ដូចជាសណ្តែកសៀង, សណ្ដែកខ្មៅ, សណ្ដែកក្រហម និងសណ្ដែកដី ជួយប្រឆាំងនឹងមហារីក និងល្អសម្រាប់សុខភាពពោះវៀនដោយសារជាតិសរសៃខ្ពស់។
- គ្រាប់ធញ្ញជាតិ: ដូចជា oats, barley, ពោត និង ស្រូវសាលី សម្បូរដោយវីតាមីន B និងល្អសម្រាប់បញ្ចុះសម្ពាធឈាម។
- សារាយសមុទ្រ: ជាប្រភពសារធាតុរ៉ែដ៏ល្អឥតខ្ចោះ។ គួរញ៉ាំវាឆ្លាស់គ្នាដើម្បីទទួលបានសារធាតុចិញ្ចឹមចម្រុះ។
- ផ្លែប៊ឺរី: រួមមាន ផ្លែស្ត្របឺរី, ប៊្លូបឺរី និង រ៉ាបប៊ឺរី។ ការញ៉ាំវាស្រស់ៗផ្តល់តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់បំផុត។
- ត្រីទឹកត្រជាក់: ត្រីដូចជា សាម៉ុង, cod និង mackerel សម្បូរដោយ អូមេហ្គា ៣ ដែលជាខ្លាញ់ល្អសម្រាប់រាងកាយ។
- គ្រឿងទេស: ដូចជា ខ្ទឹម, ខ្ញី និង rosemary អាចជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក និងបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។
- ទឹកដោះគោយ៉ាអួ: មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម, ជួយដល់ចលនាពោះវៀន និងគ្រប់គ្រងទម្ងន់។ ទឹកដោះគោជូរក្រិកក៏ជាជម្រើសល្អដែរ ព្រោះវាសម្បូរទៅដោយ probiotics។
- ផ្សិត: ដូចជា ផ្សិត shiitake និង ផ្សិតចំបើង អាចរារាំងកោសិកាមហារីកបាន។ ពួកវាសម្បូរដោយជាតិសរសៃ និងវីតាមីន។
- ទឹក: ការផឹកទឹកឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ជួយឱ្យឈាមរត់បានស្រួល និងជួយដល់កោសិកាឱ្យដំណើរការកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាព រួមទាំងការដកកាកសំណល់ចេញពីរាងកាយផងដែរ។
ការបន្ថែមអាហារទាំងនេះទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក អាចជួយឱ្យអ្នកមានសុខភាពរឹងមាំ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក៕