ថ្លើមគឺជាសរីរាង្គដ៏សំខាន់ដែលងាយរងការខូចខាតដោយសារទម្លាប់រស់នៅមិនត្រឹមត្រូវ។ ការយល់ដឹងអំពីអាហារដែលគួរជៀសវាង និងអាហារដែលគួរញ៉ាំអាចជួយថែរក្សាថ្លើមរបស់អ្នកឱ្យមានសុខភាពល្អ។
អាហារដែលធ្វើឱ្យខូចថ្លើម (គួរជៀសវាង)
- គ្រឿងស្រវឹង: ជាតិអាល់កុលបង្កជាអាស៊ីតខ្លាញ់ដែលបំផ្លាញជាលិកាថ្លើម និងអាចនាំឱ្យក្រិនថ្លើម។
- អាហារមានជាតិនីត្រាត និងអំបិល: អាហារកែច្នៃ និងអាហារមានជាតិប្រៃខ្លាំងអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម។
- អាហារមិនទាន់ឆ្អិន: ដូចជាត្រីផ្អាប់ និងត្រីឆៅដែលអាចបណ្តាលឱ្យឆ្លងមេរោគដែលនាំឱ្យកើតមហារីកថ្លើម។
- អាហារសម្បូរខ្លាញ់: អាហារបំពង និងខ្លាញ់អាចបណ្តាលឱ្យមានជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម។
- អាហារមានផ្ទុកមេរោគផ្សិត: ដូចជា aflatoxin ដែលមានក្នុងសណ្តែកដែលអាចបណ្តាលឱ្យកើតមហារីកថ្លើម។
- ថ្លើមសត្វ: ទោះបីជាថ្លើមសម្បូរវីតាមីន A និងជាតិដែកក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែវាក៏មានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ផងដែរ។ ការញ៉ាំច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យមានជាតិខ្លាញ់កកកុញក្នុងថ្លើម។
អាហារបំប៉នថ្លើម (គួរទទួលទាន)
- អង្ករសំរូប: មានសារធាតុចិញ្ចឹមច្រើនជាងអង្ករសធម្មតា ដូចជាជាតិសរសៃ, អាស៊ីតហ្វូលិក, វីតាមីន E និង GABA ដែលមានប្រយោជន៍ដល់រាងកាយ។
- បន្លែ និងផ្លែឈើ: ដូចជា ស្ពៃក្តោប, ការ៉ុត, ឪឡឹក និង ផ្លែស្ពៃ សុទ្ធតែមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ដែលជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងជាតិសរសៃដែលជួយកាត់បន្ថយជាតិពុលក្នុងថ្លើម។
ចំណុចសំខាន់ៗផ្សេងទៀត
- កុំពឹងលើអាហារផ្អែម: អ្នកដែលមានជំងឺថ្លើមអាចអស់កម្លាំង និងចង់ញ៉ាំរបស់ផ្អែម ប៉ុន្តែវាគ្រាន់តែជាការធូរស្រាលបណ្តោះអាសន្នប៉ុណ្ណោះ ហើយអាចនាំឱ្យកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ គួរទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យដើម្បីទទួលបានការព្យាបាលត្រឹមត្រូវ។
ការអនុវត្តតាមរបបអាហារដែលបានណែនាំនេះអាចជួយការពារ និងថែរក្សាថ្លើមរបស់អ្នកឱ្យមានសុខភាពល្អ៕