ការបន្ថែមផ្លែគីវីទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើន។ ផ្លែឈើនេះមិនត្រឹមតែមានរសជាតិឆ្ងាញ់ទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជាប្រភពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏អស្ចារ្យផងដែរ។
- សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ: ជាតិសរសៃក្នុងផ្លែគីវីជួយ កាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) ដែលកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ វាក៏ជួយជំរុញចលនាពោះវៀន និង បំបាត់ការទល់លាមក។
- ជួយដល់ការរំលាយអាហារ: ផ្លែគីវីមានអង់ស៊ីមមួយឈ្មោះថា actinidin ដែលជួយបំបែកប្រូតេអ៊ីន។ ការញ៉ាំគីវីក្រោយពេលញ៉ាំសាច់ច្រើនអាចជួយកាត់បន្ថយការហើមពោះ និងឧស្ម័ន។
- ជួយឱ្យមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ: ជាតិសរសៃជួយពន្យឺតការស្រូបយកជាតិស្ករ ធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ ដែលល្អសម្រាប់ការ គ្រប់គ្រងទម្ងន់។
- មានសន្ទស្សន៍ជាតិស្ករទាប: គីវីមានសន្ទស្សន៍ជាតិស្ករ (Glycemic Index) ទាបត្រឹមតែ ៥២ ដែលល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺ ទឹកនោមផ្អែម ឬអ្នកដែលចង់គ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
- ផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់: សារធាតុទាំងនេះជួយការពារកោសិកាពីការបំផ្លាញដោយរ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលអាច កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងមហារីក ហើយថែមទាំង ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ទៀតផង។
- ជួយឱ្យគេងលក់ស្រួល: ផ្លែគីវីមានផ្ទុក serotonin ដែលជួយកែលម្អគុណភាពនៃការគេង។ ការញ៉ាំគីវីប្រហែលមួយម៉ោងមុនពេលចូលគេង អាចជួយឱ្យអ្នកគេងលក់ជ្រៅ និងឆាប់ភ្ញាក់ស្រឡះ។
- សម្បូរវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ: ផ្លែគីវីមួយផ្លែមានផ្ទុក វីតាមីន C ជួយបង្កើនភាពស៊ាំ, ម៉ាញ៉េស្យូម បំប៉នឆ្អឹង, និង ប៉ូតាស្យូម ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។ វាក៏មានផ្ទុកវីតាមីន K, folate និង lutein ផងដែរ។
ចំណុចសម្គាល់
ប្រសិនបើលោកអ្នកមានបញ្ហាសុខភាពមិនប្រក្រតី ប្រញាប់ទៅជួបគ្រូពេទ្យជំនាញដើម្បីព្យាបាលត្រឹមត្រូវ៕