គ្រាប់ល្ពៅ គឺជាអាហារសម្រន់ដ៏ពេញនិយម និងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ហើយវាក៏សម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើន ដែលផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើនដល់សុខភាពមនុស្ស ។
អត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗរបស់គ្រាប់ល្ពៅ
សម្បូរដោយសារធាតុម៉ាញេស្យូម គ្រាប់ល្ពៅជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារធាតុម៉ាញេស្យូម ដែលដើរតួនាទីសំខាន់ក្នុងដំណើរការជាច្រើនរបស់រាងកាយ ដូចជាការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងជួយដល់សុខភាពឆ្អឹង ។ ការទទួលទានគ្រាប់ល្ពៅអាចជួយឱ្យអ្នកទទួលបានសារធាតុរ៉ែនេះគ្រប់គ្រាន់។
ជំនួយដល់សុខភាពបេះដូង ក្រៅពីម៉ាញេស្យូម គ្រាប់ល្ពៅក៏មានផ្ទុកអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ (Omega-3 fatty acids), ជាតិសរសៃ (fiber), និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (antioxidants) ដែលជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ និងការពារសរសៃឈាមបេះដូងពីការរលាក។
ល្អសម្រាប់សុខភាពប្រូស្តាត គ្រាប់ល្ពៅមានផ្ទុកសារធាតុ Zinc ខ្ពស់ ដែលត្រូវបានគេដឹងថាមានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពក្រពេញប្រូស្តាតចំពោះបុរស ។ ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា ការទទួលទានគ្រាប់ល្ពៅអាចជួយកាត់បន្ថយរោគសញ្ញានៃជំងឺក្រពេញប្រូស្តាតរីកធំ (BPH)។
ជួយឱ្យគេងលក់ស្រួល គ្រាប់ល្ពៅមានផ្ទុកអាស៊ីតអាមីណូម្យ៉ាងឈ្មោះថា Tryptophan ដែលរាងកាយបំប្លែងទៅជា serotonin និង melatonin។ សារធាតុទាំងនេះជួយកាត់បន្ថយភាពតានតឹង និងជួយឱ្យអ្នកគេងលក់ស្រួល។ ការទទួលទានគ្រាប់ល្ពៅមួយចំនួនតូចមុនពេលចូលគេងអាចជួយសម្រួលដល់ការគេងរបស់អ្នក។
ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ សារធាតុ Zinc នៅក្នុងគ្រាប់ល្ពៅមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់សម្រាប់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ វាជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការឆ្លងមេរោគ និងកាត់បន្ថយការរលាក។ ក្រៅពីនេះ វីតាមីន E និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេងទៀតក៏ជួយការពារកោសិកាពីរ៉ាឌីកាល់សេរីផងដែរ។
ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម ដោយសារតែវាមានជាតិសរសៃ និងប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ គ្រាប់ល្ពៅអាចជួយបន្ថយល្បឿននៃការស្រូបយកជាតិស្ករទៅក្នុងចរន្តឈាម ដែលជួយរក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យមានលំនឹង។ នេះល្អសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២។
ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញ គួរជ្រើសរើសគ្រាប់ល្ពៅដែលគ្មានជាតិប្រៃ ឬស្ករ ។ ការទទួលទានវាអាចជាអាហារសម្រន់ដោយផ្ទាល់ ឬបន្ថែមទៅក្នុងសាឡាត់ បបរ ឬនំផ្សេងៗ៕