គ្រាប់ល្ងខ្មៅត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាអាហារសុខភាពដែលមានគុណប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះរាងកាយ។ ខាងក្រោមនេះជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗរបស់វា៖
- បំប៉នឆ្អឹង និងធ្មេញ: គ្រាប់ល្ងខ្មៅជាប្រភពដ៏សម្បូរទៅដោយ ជាតិកាល់ស្យូម ដែលជួយពង្រឹងឆ្អឹង និងធ្មេញ ជាពិសេសសម្រាប់មនុស្សចាស់ដើម្បីការពារជំងឺពុកឆ្អឹង។
- កាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល: សារធាតុ Sesamin នៅក្នុងគ្រាប់ល្ងខ្មៅមានប្រសិទ្ធភាពជួយបន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងសរសៃឈាម។
- បំប៉នស្បែក និងសក់: វីតាមីន E និងអាស៊ីតលីណូឡេក (Linoleic acid) ជួយ ចិញ្ចឹមស្បែក ឱ្យមានសំណើម កាត់បន្ថយភាពជ្រីវជ្រួញ និងធ្វើឱ្យ សក់ដុះក្រាស់ ខ្មៅ និងរលោង។
- បំបាត់ការឈឺសន្លាក់: សារធាតុ Sesamin ក៏មានលក្ខណៈសម្បត្តិ ប្រឆាំងនឹងការរលាក ដែលអាចជួយបន្ថយការឈឺសន្លាក់ពីជំងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង។
- ការពារជំងឺមហារីក: គ្រាប់ល្ងខ្មៅមានផ្ទុក សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ខ្ពស់ ដែលអាចជួយការពារកោសិកាពីការខូចខាត និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ និងថ្លើម។
ទោះបីជាគ្រាប់ល្ងខ្មៅមានប្រយោជន៍ច្រើនក៏ដោយ ការទទួលទានវាច្រើនពេកក៏អាចបង្កគ្រោះថ្នាក់បានដែរ។ ដូច្នេះគួរតែទទួលទានក្នុងកម្រិតសមរម្យ។
ចំណុចសម្គាល់
ប្រសិនបើលោកអ្នកមានបញ្ហាសុខភាពមិនប្រក្រតីណាមួយ ប្រញាប់ទៅជួបគ្រូពេទ្យជំនាញដើម្បីទទួលបានការព្យាបាលសមស្រប៕