អាកាសធាតុប្រែប្រួលក្នុងរដូវវស្សាអាចបង្កឱ្យមានជំងឺផ្តាសាយ ឈឺបំពង់ក ហើមពោះ និងឈឺសន្លាក់។ វេជ្ជបណ្ឌិតក្នុងស្រុក បានផ្តល់ដំបូន្មានឱ្យប្រើប្រាស់ឱសថ និងអាហារក្តៅៗដើម្បីរក្សាតុល្យភាពក្នុងរាងកាយ និងការពារជំងឺ។
អាហារ និងភេសជ្ជៈដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិក្ដៅ
ការបន្ថែមគ្រឿងទេសក្តៅៗទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃអាចជួយឱ្យរាងកាយកក់ក្តៅ និងមានសុខភាពល្អ។
- គ្រឿងទេស: ខ្ញី, រមៀត, ស្លឹកគ្រៃ, ម្រេច, ខ្ទឹមស និង ស្លឹកខ្ទឹម។ គ្រឿងផ្សំទាំងនេះអាចប្រើក្នុងម្ហូបដូចជា ប្រហិតចៀន, សម្លម្ជូរសាច់មាន់ និង សម្លផ្សេងៗ។
- ភេសជ្ជៈ: ទឹកខ្ញី និង ទឹកស្លឹកគ្រៃ។ ឱសថទាំងនេះមានប្រេងសំខាន់ៗដែលជួយ ធ្វើឱ្យចរន្តឈាមរត់បានល្អ បំបាត់ការឈឺសាច់ដុំ ហើមពោះ និងវិលមុខ។
ឱសថបុរាណសម្រាប់ការព្យាបាល
ប្រសិនបើអ្នកចាប់ផ្តើមមានរោគសញ្ញាហើយ ឱសថបុរាណមួយចំនួនអាចជួយបាន៖
- Andrographis paniculata (ផ្ការំយោល): ជួយព្យាបាលរោគសញ្ញា ផ្តាសាយ, ឈឺបំពង់ក និង សម្លាប់បាក់តេរី។ គួរប្រើជាវិធានការដំបូងនៅពេលមានអាការៈញាក់ ឬក្តៅខ្លួន។ សំខាន់: គួរឈប់ប្រើនៅពេលអាការៈប្រសើរឡើង ហើយមិនគួរប្រើលើសពីមួយសប្តាហ៍ទេ។
- Gooseberry ឥណ្ឌា: ជាឱសថបុរាណដ៏មានប្រសិទ្ធភាពសម្រាប់ ក្អក, ឈឺបំពង់ក និង ជួយបន្ទោរបង់។ វាមានផ្ទុកវីតាមីន C ខ្ពស់។ ក្នុងឱសថបុរាណ វាច្រើនត្រូវបានផ្សំជាមួយឱសថដូចជា chebula, Terminalia bellirica និង licorice ដើម្បីជួយសម្រួលបំពង់ក។
- ថ្នាំ Trikatu: ជាឱសថបុរាណតាមរដូវកាលដែលផ្សំពី ម្រេច, ផ្កាម្រេចវែង និងមើមខ្ញី ក្នុងបរិមាណស្មើគ្នា។ ថ្នាំនេះជួយ ស្តារសុខភាព, គ្រប់គ្រងកម្ដៅក្នុងខ្លួន និង ធ្វើឱ្យចរន្តឈាមរត់បានល្អ។ ជាពិសេស ផ្កាម្រេចវែង ជួយបណ្តេញកាកសំណល់ដែលកកកុញក្នុងពោះវៀន រីឯ ម្រេច ជួយបំប៉នសាច់ដុំ។
ចំណុចសម្គាល់
ការអនុវត្តតាមដំបូន្មានទាំងនេះអាចជួយអ្នកការពារ និងថែរក្សាសុខភាពបានយ៉ាងល្អក្នុងរដូវវស្សា។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើរោគសញ្ញាមិនប្រសើរឡើង អ្នកគួរតែទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញ៕