ម្នាស់ជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដែលល្អសម្រាប់សុខភាព។ វាមិនត្រឹមតែជួយឱ្យរាងកាយរឹងមាំប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏មានសមត្ថភាពជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកផងដែរ។
អត្ថប្រយោជន៍ចម្បងៗរបស់ម្នាស់
- សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C: ម្នាស់មានផ្ទុកវីតាមីន C ខ្ពស់ ដែលដើរតួជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (antioxidant) ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងការពារកោសិការាងកាយពីការខូចខាត។
- មានសារធាតុ Bromelain: នេះជាអង់ស៊ីមដ៏សំខាន់មួយដែលមាននៅក្នុងម្នាស់។ Bromelain ជួយកាត់បន្ថយការរលាកក្នុងរាងកាយ និងជួយដល់ការរំលាយអាហារ។ ការសិក្សាខ្លះក៏បានបង្ហាញថា Bromelain អាចមានឥទ្ធិពលទប់ស្កាត់ការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីកផងដែរ។
- ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក: តាមរយៈសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងអង់ស៊ីម Bromelain ម្នាស់អាចជួយការពារកោសិការាងកាយពីការបំផ្លាញដោយរ៉ាឌីកាល់សេរី (free radicals) ដែលជាមូលហេតុចម្បងមួយនៃការកើតជំងឺមហារីក។
- ល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូង និងឆ្អឹង: ក្រៅពីនេះ ម្នាស់ក៏មានផ្ទុកម៉ង់កាណែស (Manganese) ដែលជួយដល់សុខភាពឆ្អឹង និងប៉ូតាស្យូមដែលជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។
សរុបមក ម្នាស់ជាជម្រើសដ៏ល្អមួយសម្រាប់របបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ដើម្បីទទួលបាននូវវីតាមីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់។ ការទទួលទានម្នាស់ទៀងទាត់អាចជួយថែរក្សាសុខភាពទូទៅ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺធ្ងន់ធ្ងរដូចជាជំងឺមហារីក៕