ជំងឺរលាកក្រពះកើតឡើងនៅពេលដែលមានការបញ្ចេញអាស៊ីតក្រពះច្រើនពេក រួមផ្សំជាមួយនឹងភាពធន់នៃក្រពះថយចុះ ដែលបណ្ដាលឱ្យមានដំបៅ។ មូលហេតុរួមចំណែកមានដូចជា៖
- ការឆ្លងមេរោគ Helicobacter Pylori: បាក់តេរីនេះឆ្លងតាមរយៈអាហារ ឬទឹកដែលមានមេរោគ។ នៅពេលចូលក្នុងខ្លួន បាក់តេរីនេះធ្វើឱ្យជញ្ជាំងក្រពះចុះខ្សោយ និងងាយរលាក ដែលបង្កជាដំបៅ។
- ការទទួលទានអាហារ និងភេសជ្ជៈដែលធ្វើឱ្យរលាកក្រពះ: ដូចជាតែ កាហ្វេ ភេសជ្ជៈមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន ភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុល និងភេសជ្ជៈមានជាតិកាបូន។
- ការប្រើប្រាស់ថ្នាំមួយចំនួន: ថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ដូចជាអាស្ពីរីន, ថ្នាំព្យាបាលឆ្អឹងនិងសន្លាក់, ឱសថរុក្ខជាតិ, និងថ្នាំស្តេរ៉ូអ៊ីត អាចធ្វើឱ្យរលាកក្រពះ។
- ទម្លាប់ញ៉ាំអាហារមិនត្រឹមត្រូវ: ការញ៉ាំប្រញាប់, ញ៉ាំមិនទៀងទាត់, ឬរំលងអាហារ អាចបង្កជាជំងឺរលាកក្រពះ។
- ការជក់បារី: ការជក់បារីបង្កើនហានិភ័យនៃការកើតដំបៅពោះវៀនតូច។
- កត្តាចិត្តសាស្ត្រ: ជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត, ការថប់បារម្ភ, ភាពតានតឹង, និងការគេងមិនលក់ ក៏អាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពក្រពះផងដែរ៕