អ្នកដែលមានជំងឺក្រពះ គួរតែយកចិត្តទុកដាក់ខ្ពស់លើរបបអាហាររបស់ខ្លួន ដើម្បីជៀសវាងការធ្វើឲ្យអាការៈកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ និងដើម្បីជួយឲ្យក្រពះឆាប់ជាសះស្បើយ ។ ខាងក្រោមនេះជាប្រភេទអាហារដែលអ្នកជំងឺក្រពះគួរចៀសវាង ឬកាត់បន្ថយ
១. អាហារមានជាតិអាស៊ីតខ្ពស់
ផ្លែឈើជូរៗ ដូចជា ក្រូចឆ្មារ ក្រូចពោធិ៍សាត់ ទំពាំងបាយជូរ និងប៉េងប៉ោះ អាចបង្កើនជាតិអាស៊ីតក្នុងក្រពះ ដែលធ្វើឲ្យរលាក និងឈឺចាប់កាន់តែខ្លាំង ។ ភេសជ្ជៈដូចជា កាហ្វេ និងទឹកក្រូចឆ្មារ ក៏គួរចៀសវាងដែរ ។
២. អាហារហិរ និងហឹរ
ម្ទេស ម្រេច និងគ្រឿងទេសហិរផ្សេងៗទៀត អាចធ្វើឲ្យរលាកស្រទាប់ក្រពះ និងបណ្តាលឲ្យមានអាការៈក្រហាយទ្រូង និងឈឺក្រពះ។
៣. អាហារបំពង និងអាហារសម្បូរខ្លាញ់
អាហារចៀន ឬបំពង (ដូចជាសាច់បំពង ដំឡូងបំពង) មានជាតិខ្លាញ់ច្រើន ដែលត្រូវការពេលយូរដើម្បីរំលាយ ធ្វើឲ្យក្រពះធ្វើការធ្ងន់ និងអាចធ្វើឲ្យអាការៈកាន់តែឈឺចាប់។
៤. អាហារកែច្នៃ និងមានជាតិស្ករច្រើន
អាហារកែច្នៃ (ដូចជាសាច់ក្រក ហាំប៊ឺហ្គឺ) និង ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ (ដូចជាទឹកក្រូចកំប៉ុង) អាចបង្កើនការរលាក និងពន្យឺតដំណើរការជាសះស្បើយរបស់ក្រពះ។
៥. គ្រឿងស្រវឹង និងភេសជ្ជៈមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន
ស្រាបៀរ ស្រា និងភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុលផ្សេងៗទៀត ព្រមទាំង កាហ្វេ និងតែ អាចធ្វើឲ្យស្រទាប់ក្រពះរលាក និងជំរុញឲ្យក្រពះផលិតជាតិអាស៊ីតកាន់តែច្រើន។
គន្លឹះបន្ថែមសម្រាប់ការថែទាំ
-ញ៉ាំអាហារតិចៗ តែញឹកញាប់
-ទទួលទានអាហារទន់ៗ ងាយរំលាយដូចជាបបរ ឬសម្លរ
-ញ៉ាំអាហារត្រជាក់ ឬធម្មតា កុំក្តៅខ្លាំងពេក
-ញ៉ាំឲ្យបានទៀងទាត់ និងមិនត្រូវទុកក្រពះឲ្យទំនេរយូរពេក
ការផ្លាស់ប្តូររបបអាហារមានសារៈសំខាន់ណាស់ ប៉ុន្តែអ្នកក៏គួរតែពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យដើម្បីទទួលបានការណែនាំ និងការព្យាបាលត្រឹមត្រូវផងដែរ។