ការផឹកទឹកផ្លែឈើស្រស់ អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពរបស់យើង ដោយសារវាផ្ទុកទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗដូចជា វីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកជំនាញជាច្រើនណែនាំឱ្យទទួលទានផ្លែឈើទាំងមូល ព្រោះវាមានជាតិសរសៃខ្ពស់ជាង ដែលជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករ និងការរំលាយអាហារបានល្អជាងទឹកផ្លែឈើ ។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗមួយចំនួននៃការទទួលទានទឹកផ្លែឈើស្រស់ ៖
១. បង្កើនប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ
ទឹកផ្លែឈើជាច្រើនដូចជា ទឹកក្រូចឆ្មារ និងទឹកក្រូចពោធិ៍សាត់ សម្បូរទៅដោយ វីតាមីន C ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺផ្តាសាយ និងការរលាកផ្សេងៗ ។
២. ជួយដល់សុខភាពបេះដូង
ផ្លែឈើដូចជា ផ្លែបឺរី (berry) និងផ្លែទទឹម សម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (antioxidants) ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងកាត់បន្ថយការកកឈាមក្នុងសរសៃឈាម ។
៣. ជំនួយដល់ការរំលាយអាហារ
ទឹកផ្លែឈើស្រស់ជាច្រើនដូចជា ទឹកម្នាស់ និងទឹកផ្លែព្រូន (prune) មានផ្ទុកអង់ស៊ីម និងជាតិសរសៃ (ទោះបីជាតិសរសៃខ្លះត្រូវបាត់បង់ក្នុងពេលកិន ឬក្រឡុក) ដែលអាចជួយជំរុញដល់ការរំលាយអាហារ និងការពារការទល់លាមក។
៤. ផ្តល់សំណើមដល់រាងកាយ និងថាមពល
ទឹកផ្លែឈើស្រស់មានជាតិទឹកច្រើន និងកាបូអ៊ីដ្រាតធម្មជាតិ ដែលជួយផ្តល់សំណើមដល់រាងកាយ និងផ្តល់ថាមពលរហ័ស ធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ស្រស់ស្រាយ។ ភេសជ្ជៈទាំងនេះក៏ជួយបំពេញជាតិទឹកឡើងវិញបន្ទាប់ពីធ្វើលំហាត់ប្រាណផងដែរ។
៥. ជួយដល់សុខភាពស្បែក និងភ្នែក
ទឹកផ្លែឈើដូចជា ទឹកការ៉ុត និងទឹកស្វាយ សម្បូរទៅដោយ វីតាមីន A និង Beta-carotene ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក និងជួយធ្វើឱ្យស្បែកមានសុខភាពល្អ និងភ្លឺថ្លា ។
ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ខ្ពស់បំផុតពីទឹកផ្លែឈើស្រស់ អ្នកគួរតែទទួលទានវាភ្លាមៗបន្ទាប់ពីច្របាច់រួច ដើម្បីធានាថាវីតាមីននិងសារធាតុចិញ្ចឹមមិនបាត់បង់។ ម្យ៉ាងវិញទៀត សូមព្យាយាម ចៀសវាងការបន្ថែមស្ករ ដើម្បីកាត់បន្ថយបរិមាណកាឡូរី និងជាតិស្ករដែលមិនចាំបាច់ ៕