ស្លឹកដំឡូងគឬឈើមានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា៖
- ប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់: ស្លឹកដំឡូងគមានបរិមាណប្រូតេអ៊ីនច្រើនជាងមើមដំឡូងទៅទៀត ដែលធ្វើឲ្យវាជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនដ៏ល្អ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកបរិភោគបន្លែ។
- សម្បូរវីតាមីន និងជាតិរ៉ែ: វាសម្បូរទៅដោយ វីតាមីន A ដែលសំខាន់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក និងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ, កាល់ស្យូម សម្រាប់ឆ្អឹង និងធ្មេញរឹងមាំ, និង ជាតិដែក ដែលជួយការពារភាពស្លេកស្លាំង។
ការប្រើប្រាស់ក្នុងឱសថបុរាណ
ក្នុងរូបមន្តឱសថបុរាណ ស្លឹកដំឡូងគត្រូវបានគេប្រើប្រាស់សម្រាប់៖
- កាត់បន្ថយគ្រុនក្តៅ: វាត្រូវបានគេជឿថាអាចជួយបន្ថយសីតុណ្ហភាពរាងកាយនៅពេលមានគ្រុនក្តៅ។
- បណ្តេញប៉ារ៉ាស៊ីត: គេក៏ប្រើប្រាស់វាដើម្បីជួយបណ្តេញប៉ារ៉ាស៊ីតចេញពីរាងកាយផងដែរ។
- បំបាត់ការឈឺចុកចាប់: ស្លឹកដំឡូងគក៏ត្រូវបានប្រើដើម្បីបន្ធូរបន្ថយការឈឺចុកចាប់ផ្សេងៗ។
លក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម
ស្លឹកដំឡូងគមានផ្ទុកសារធាតុ ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ ដែលជួយការពារកោសិការាងកាយពីការខូចខាតដោយសាររ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃមួយចំនួន។
ការប្រុងប្រយ័ត្ន
ទោះបីជាមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនយ៉ាងក៏ដោយ ស្លឹកដំឡូងគមិនគួរបរិភោគឆៅទេ ព្រោះវាមានផ្ទុកសារធាតុ Cyanogenic Glycosides ដែលអាចបញ្ចេញសារធាតុ Cyanide នៅពេលដែលវាត្រូវបានគេបរិភោគឆៅ។ សារធាតុនេះអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។ ដូច្នេះហើយ មុននឹងបរិភោគ ស្លឹកដំឡូងគត្រូវតែយកទៅ ចម្អិនឲ្យបានឆ្អិនល្អជានិច្ច (ដូចជាស្ងោរ ឬចៀន) ដើម្បីកម្ចាត់សារធាតុពុលនេះ៕