តាមពិតទៅ ទាំងចេកទុំ និងចេកខ្ចី សុទ្ធតែមានអត្ថប្រយោជន៍រៀងៗខ្លួនចំពោះសុខភាព ប៉ុន្តែវាផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹម និងលក្ខណៈសម្បត្តិខុសគ្នា។ ភាពល្អប្រសើរគឺអាស្រ័យលើតម្រូវការ និងគោលបំណងសុខភាពរបស់អ្នក។
អត្ថប្រយោជន៍នៃចេកទុំ
នៅពេលចេកទុំ ជាតិស្ករធម្មជាតិរបស់វាបានកើនឡើង ខណៈដែលជាតិម្សៅ Resistant Starch ថយចុះ។
- ងាយស្រួលរំលាយ: ជាតិស្ករសាមញ្ញក្នុងចេកទុំធ្វើឱ្យវាងាយស្រួលរំលាយជាងចេកខ្ចី។
- ផ្តល់ថាមពលរហ័ស: ដោយសារជាតិស្ករខ្ពស់ វាផ្តល់ថាមពលបានលឿន ដែលល្អសម្រាប់អ្នកដែលត្រូវការថាមពលបន្ទាន់ ដូចជាអត្តពលិក។
- សម្បូរសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម: ចេកទុំមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ជាង ដែលជួយការពារកោសិកាពីរ៉ាឌីកាល់សេរី។
- ជំនួយដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ: ការសិក្សាខ្លះបានបង្ហាញថា ចេកទុំអាចជួយបង្កើនចំនួនកោសិកាឈាមស ដែលសំខាន់សម្រាប់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។
- រសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់: រសជាតិផ្អែមធម្មជាតិរបស់វាធ្វើឱ្យវាក្លាយជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អាហារសម្រន់ ឬលាយជាមួយអាហារផ្សេងៗ។
អត្ថប្រយោជន៍នៃចេកខ្ចី
ចេកខ្ចីមានជាតិម្សៅ Resistant Starch ខ្ពស់ ដែលមិនត្រូវបានរំលាយនៅក្នុងពោះវៀនតូច ប៉ុន្តែត្រូវទៅរំលាយដោយបាក់តេរីល្អក្នុងពោះវៀនធំ។
- ល្អសម្រាប់សុខភាពពោះវៀន: ជាតិម្សៅ Resistant Starch ដើរតួជា Prebiotic (អាហារសម្រាប់បាក់តេរីល្អ) ជួយទ្រទ្រង់សុខភាពពោះវៀន និងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។
- ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម: ដោយសារជាតិម្សៅ Resistant Starch វាជួយបន្ថយល្បឿននៃការស្រូបយកជាតិស្ករទៅក្នុងឈាម ដែលល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ឬអ្នកដែលចង់គ្រប់គ្រងជាតិស្ករ។
- ធ្វើឱ្យឆ្អែតបានយូរ: ជាតិសរសៃខ្ពស់នៅក្នុងចេកខ្ចីជួយឱ្យអ្នកឆ្អែតបានយូរ កាត់បន្ថយចំណង់អាហារ។
- ផ្ទុកប៉ូតាស្យូមខ្ពស់: ចេកខ្ចីមានប៉ូតាស្យូម ដែលជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងមុខងារបេះដូង។
សរុបមក
- ប្រសិនបើអ្នកត្រូវការថាមពលរហ័ស ងាយស្រួលរំលាយ និងចូលចិត្តរសជាតិផ្អែម ចេកទុំ ជាជម្រើសល្អ។
- ប្រសិនបើអ្នកចង់គ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម គាំទ្រសុខភាពពោះវៀន និងចង់ឆ្អែតបានយូរ ចេកខ្ចី ជាជម្រើសល្អជាង។
និយាយជារួម ផ្លែចេកទាំងពីរប្រភេទនេះសុទ្ធតែផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមដ៏មានប្រយោជន៍។ អ្នកអាចបរិភោគឆ្លាស់គ្នាទៅតាមតម្រូវការរាងកាយរបស់អ្នក៕