ការគ្រប់គ្រងរបបអាហារឱ្យបានត្រឹមត្រូវគឺសំខាន់ណាស់សម្រាប់អ្នកមានជំងឺតម្រងនោម ដើម្បីការពារកុំឱ្យជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ និងជួយរក្សាសុខភាពឱ្យបានល្អ។ ខាងក្រោមនេះជាបញ្ជីអាហារដែលអ្នកគួរចៀសវាង ឬកាត់បន្ថយ៖
- អាហារដែលមានជាតិប្រៃខ្ពស់៖ នេះជាចំណុចសំខាន់បំផុតដែលអ្នកបានលើកឡើង ហើយវាពិតជាមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់សម្រាប់អ្នកជំងឺតម្រងនោម។ ការទទួលទានអំបិលច្រើនអាចបង្កើនសម្ពាធឈាម និងធ្វើឱ្យតម្រងនោមធ្វើការធ្ងន់។
- សាច់ខ្លាញ់៖ អាហារប្រភេទនេះអាចផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតខ្ពស់ ដែលមិនល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូង និងអាចប៉ះពាល់ដល់តម្រងនោម។
- គ្រាប់ធញ្ញជាតិគ្រប់ប្រភេទ៖ រួមទាំងគ្រាប់ល្ងខ្មៅ និងល្ងសផងដែរ។ គ្រាប់ធញ្ញជាតិជាច្រើនប្រភេទមានផ្ទុកផូស្វ័រ និងប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ដែលអ្នកជំងឺតម្រងនោមត្រូវកំណត់ការទទួលទាន។
- ផលិតផលទឹកដោះគោ៖ ដូចជាឈីស ទឹកដោះគោជូរ និងការ៉េមទឹកដោះគោ។ ផលិតផលទាំងនេះមានផ្ទុកផូស្វ័រ កាល់ស្យូម និងប៉ូតាស្យូមខ្ពស់។
- អង្ករសំរូប និងផលិតផលនំប៉័ងពីស្រូវសាលីទាំងមូល៖ ទាំងនេះជាប្រភពនៃជាតិកាកសរសៃ ប៉ុន្តែក៏អាចមានផ្ទុកផូស្វ័រខ្ពស់ផងដែរ។
- បន្លែពណ៌ខ្មៅ/បៃតងងងឹតមួយចំនួន៖ ដូចជាខាត់ណា ប្រូខូលី ការ៉ុត ស្ពៃស្ពីណាច ជីរវ៉ាន់ស៊ុយ ជីរបាស៊ីល ដំឡូងបារាំង ល្ពៅ និងប៉េងប៉ោះ។ បន្លែទាំងនេះមួយចំនួនមានផ្ទុកប៉ូតាស្យូមខ្ពស់។
- ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន៖ រួមមានកាហ្វេ តែបៃតង ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង និងកាកាវ/សូកូឡា។
- បង្អែមខ្មែរ/ថៃដែលធ្វើពីពងទា៖ ដូចជា ថុងយីប ថុងយ៉ត និងហ្វៃថុង និងបង្អែមពងទាមានផ្ទុកផូស្វ័រខ្ពស់។
- យ៉ាអ៊ួ៖ អាហារទាំងនេះអាចមានផ្ទុកជាតិស្ករ និងខ្លាញ់ខ្ពស់។
មូលហេតុដែលត្រូវចៀសវាងអាហារទាំងនេះ
អ្នកជំងឺតម្រងនោមមានការលំបាកក្នុងការកម្ចាត់ជាតិពុល និងសារធាតុលើសចេញពីរាងកាយ។ អាហារដែលបានរៀបរាប់ខាងលើអាចមានផ្ទុកសារធាតុរ៉ែមួយចំនួនដូចជា៖
- ប៉ូតាស្យូម៖ ការកើនឡើងកម្រិតប៉ូតាស្យូមក្នុងឈាម អាចបណ្ដាលឱ្យមានបញ្ហាបេះដូងធ្ងន់ធ្ងរ។
- ផូស្វ័រ៖ កម្រិតផូស្វ័រខ្ពស់ អាចធ្វើឱ្យឆ្អឹងចុះខ្សោយ និងមានបញ្ហាសរសៃឈាម។
- សូដ្យូម (អំបិល)៖ ការទទួលទានសូដ្យូមច្រើនធ្វើឱ្យរាងកាយរក្សាជាតិទឹក បង្កើនសម្ពាធឈាម និងធ្វើឱ្យតម្រងនោមធ្វើការធ្ងន់។
សំគាល់៖ វាជាការចាំបាច់បំផុតដែលអ្នកត្រូវពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ឬអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភជំនាញខាងជំងឺតម្រងនោម ដើម្បីទទួលបានការណែនាំរបបអាហារជាក់លាក់ដែលស័ក្តិសមនឹងស្ថានភាពសុខភាពរបស់អ្នក៕