ការបរិភោគជ្រក់ជាប្រចាំ ឬញឹកពេកអាចមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ប្រសិនបើមិនបានប្រុងប្រយ័ត្ន។ នេះជាចំណុចសំខាន់ៗដែលអ្នកគួរដឹង៖
- ជាតិសូដ្យូមខ្ពស់: ផ្លែឈើជ្រក់ភាគច្រើនមានជាតិសូដ្យូម (អំបិល) ខ្ពស់ណាស់។ ការទទួលទានជាតិសូដ្យូមច្រើនពេក និងញឹកញាប់ អាចបង្កជាហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាម ជំងឺតម្រងនោម និងជំងឺបេះដូង។
- ជាតិស្ករខ្ពស់: ប្រសិនបើផ្លែឈើជ្រក់ត្រូវបានជ្រលក់ជាមួយទឹកស៊ីរ៉ូ ឬបន្ថែមស្ករច្រើន នោះវានឹងបង្កើនបរិមាណជាតិស្ករនៅក្នុងឈាមរបស់អ្នក។ នេះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជាពិសេសចំពោះអ្នកដែលមានប្រវត្តិគ្រួសារ ឬអ្នកដែលមានបញ្ហាសុខភាពទាក់ទងនឹងជាតិស្កររួចហើយ។
- សារធាតុរក្សាទុក ឬពណ៌សិប្បនិម្មិត: ផលិតផលផ្លែឈើជ្រក់មួយចំនួន ជាពិសេសពីប្រភពដែលមិនច្បាស់លាស់ ឬគ្មានការត្រួតពិនិត្យត្រឹមត្រូវ អាចមានផ្ទុកសារធាតុរក្សាទុក ឬពណ៌សិប្បនិម្មិត ដែលលើសពីស្តង់ដារអនុញ្ញាត។ សារធាតុទាំងនេះអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ប្រសិនបើទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន ឬរយៈពេលយូរ។
- ការបាត់បង់វីតាមីន: ដំណើរការនៃការធ្វើជ្រក់ និងការប្រើប្រាស់កម្ដៅ ឬសារធាតុគីមី អាចបណ្ដាលឱ្យវីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមាននៅក្នុងផ្លែឈើស្រស់ បាត់បង់ស្ទើរតែទាំងស្រុង។ ដូច្នេះ ផ្លែឈើជ្រក់លែងផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍សារធាតុចិញ្ចឹមដូចផ្លែឈើស្រស់ទៀតហើយ។
ចំណុចសម្គាល់
ដើម្បីការពារសុខភាព អ្នកគួរកាត់បន្ថយការបរិភោគផ្លែឈើជ្រក់ ឬជ្រើសរើសទិញពីប្រភពដែលមានទំនុកចិត្ត និងមានស្លាកសញ្ញាច្បាស់លាស់។ ការបរិភោគផ្លែឈើស្រស់ៗដែលបានលាងសម្អាតត្រឹមត្រូវ នៅតែជាជម្រើសដ៏ល្អបំផុតសម្រាប់សុខភាព៕