អាហារមួយចំនួនដែលយើងទទួលទានជាប្រចាំថ្ងៃ អាចក្លាយជាប្រភពជាតិពុល ប្រសិនបើមិនបានរៀបចំ ឬចម្អិនឲ្យបានត្រឹមត្រូវ។ ខាងក្រោមនេះជាអាហារមួយចំនួនដែលអ្នកគួរប្រុងប្រយ័ត្ន៖
១. ដំឡូងមី
ដំឡូងមីឆៅ មានផ្ទុកសារធាតុ cyanogenic glycosides។ សារធាតុនេះអាចបំប្លែងទៅជា សារធាតុពុលស៊ីយ៉ានុត ប្រសិនបើដំឡូងមីមិនត្រូវបានចម្អិនបានត្រឹមត្រូវ ដូចជាការបកសំបក ត្រាំ និងស្ងោរឲ្យបានល្អ។
២. សណ្តែកក្រហមឆៅ
សណ្តែកក្រហមឆៅ មានផ្ទុកសារធាតុ Lectin មួយប្រភេទហៅថា phytohemagglutinin។ សារធាតុនេះអាចបណ្តាលឲ្យមានអាការៈ ចង្អោរ ក្អួត និងរាគ។ ដើម្បីចម្អិនសណ្តែកក្រហមឲ្យមានសុវត្ថិភាព អ្នកត្រូវត្រាំវាក្នុងទឹកយ៉ាងហោចណាស់ ៥ ម៉ោង ហើយស្ងោរក្នុងទឹករំពុះយ៉ាងហោចណាស់ ១០ នាទី។
៣. ត្រីក្រពត
ត្រីក្រពត មានផ្ទុក ជាតិពុល tetrodotoxin ដែលជាសារធាតុពុលដ៏សាហាវ ហើយអាចបណ្តាលឲ្យស្លាប់បាន។ ការចម្អិនត្រីក្រពតត្រូវធ្វើឡើងដោយ មេចុងភៅដែលមានអាជ្ញាប័ណ្ណ និងបទពិសោធន៍ខ្ពស់តែប៉ុណ្ណោះ។
៤. ទឹកឃ្មុំឆៅ (សម្រាប់ទារក)
ទឹកឃ្មុំឆៅ អាចមានផ្ទុកបាក់តេរី Clostridium botulinum ដែលបង្កឲ្យកើតជំងឺ បូធូលីស (Botulism) ជាពិសេសចំពោះ ទារកអាយុក្រោម ១ ឆ្នាំ។ ប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់ទារកមិនទាន់លូតលាស់ពេញលេញដើម្បីទប់ទល់នឹងបាក់តេរីនេះបានទេ។ ដូច្នេះ ទឹកឃ្មុំគួរតែត្រូវបានជៀសវាងទាំងស្រុងចំពោះទារកក្នុងវ័យនេះ។
៥. ដំឡូងបារាំង
ដំឡូងបារាំង មានផ្ទុកសារធាតុ solanine ដែលជាសារធាតុពុលធម្មជាតិ។ សារធាតុនេះអាចបណ្តាលឲ្យ ចង្អោរ ក្អួត និងឈឺក្រពះ។ គួរជៀសវាងការទទួលទានផ្នែក ពណ៌បៃតង របស់ដំឡូងបារាំង ព្រោះវាជាកន្លែងដែលមានផ្ទុក solanine ច្រើន។
៦. សណ្តែកដី (ចំពោះអ្នកដែលមានអាលែហ្ស៊ី)
សណ្ដែកដី គឺជាមូលហេតុចម្បងមួយនៃ អាលែហ្ស៊ីអាហារធ្ងន់ធ្ងរ។ ចំពោះអ្នកដែលមានអាលែស៊ីទៅនឹងសណ្តែកដី ការទទួលទានវាអាចនាំឲ្យមានប្រតិកម្មធ្ងន់ធ្ងរ រហូតដល់ គំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។
៧. សាច់ជ្រូកឆៅ ឬមិនទាន់ឆ្អិន
ការទទួលទាន សាច់ជ្រូកឆៅ ឬមិនទាន់ឆ្អិន អាចបង្កើនហានិភ័យនៃការឆ្លងមេរោគជាមួយ ប៉ារ៉ាស៊ីត Trichinella។ ការឆ្លងប៉ារ៉ាស៊ីតនេះអាចបណ្តាលឲ្យ ឈឺសាច់ដុំ គ្រុនក្តៅ និងបញ្ហាសុខភាពធ្ងន់ធ្ងរផ្សេងទៀត។ ត្រូវប្រាកដថាចម្អិនសាច់ជ្រូកឲ្យបានឆ្អិនល្អ។
៨. អាហារខ្លោច
ការដុតអាហាររហូតដល់ឡើងខ្មៅ ឬឆ្អិនខ្លាំងពេក អាចបង្កើតសារធាតុ Acrylamide ដែលជាសារធាតុ បង្កមហារីក។ នេះអាចកើតឡើងចំពោះអាហារដែលមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតខ្ពស់ ដូចជានំប៉័ង ឬដំឡូងបារាំង។ គួរជៀសវាងការបរិភោគអាហារដែលដុតឆ្អិនខ្លាំង ឬឆេះខ្មៅ។
ចំណុចសម្គាល់
ដើម្បីធានាសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ សូមយកចិត្តទុកដាក់លើការរៀបចំ និងចម្អិនអាហារឲ្យបានត្រឹមត្រូវជានិច្ច៕