ផ្សិតត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាអាហារដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព។ ប៉ុន្តែសម្រាប់មនុស្សមួយចំនួន ការទទួលទានផ្សិតអាចនាំឱ្យកើតមានប្រតិកម្មអាលែហ្ស៊ី ឬផលប៉ះពាល់ដែលមិនចង់បាន។ ដូច្នេះ មនុស្សនៅក្នុងក្រុមខាងក្រោមនេះគួរតែប្រុងប្រយ័ត្នជាពិសេស ឬចៀសវាងការទទួលទានផ្សិតទាំងអស់៖
១. អ្នកដែលមានប្រវត្តិអាលែហ្ស៊ីផ្សិត
នេះគឺជាក្រុមសំខាន់បំផុតដែលត្រូវយកចិត្តទុកដាក់។ ប្រសិនបើអ្នកធ្លាប់មានប្រតិកម្មអាលែហ្ស៊ីបន្ទាប់ពីបរិភោគផ្សិត ដូចជា កន្ទួល រមាស់ ហើមមាត់ ពិបាកដកដង្ហើម ឬ ចង្អោរ និងក្អួត អ្នកគួរតែចៀសវាងផ្សិតទាំងអស់។ អាលែហ្ស៊ីផ្សិតអាចធ្ងន់ធ្ងរ និងគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។ វាជាការចាំបាច់ដែលអ្នកត្រូវពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិត ដើម្បីធ្វើតេស្ត និងកំណត់ប្រភេទផ្សិតដែលអ្នកមានអាលែហ្ស៊ី។
២. អ្នកដែលមានបញ្ហារំលាយអាហារ
សម្រាប់មនុស្សមួយចំនួន ផ្សិតអាចពិបាកក្នុងការរំលាយព្រោះវាមានផ្ទុកសារធាតុ Chitin ដែលជាសមាសធាតុនៅក្នុងជញ្ជាំងកោសិកាផ្សិត។ ប្រសិនបើអ្នកមាន ជំងឺរលាកពោះវៀនធំ (IBS), ជំងឺ Crohn ឬបញ្ហាប្រព័ន្ធរំលាយអាហារផ្សេងទៀត ការញ៉ាំផ្សិតអាចធ្វើឱ្យរោគសញ្ញាដូចជា ហើមពោះ ឈឺក្រពះ ឬ រាក កាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
៣. អ្នកជំងឺតម្រងនោម
ផ្សិតខ្លះមាន ប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ដែលប្រហែលជាមិនស័ក្តិសមសម្រាប់អ្នកដែលមាន ជំងឺតម្រងនោមរ៉ាំរ៉ៃ ដែលតម្រូវឱ្យកម្រិតការទទួលទានប៉ូតាស្យូមក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេ។ ការទទួលទានប៉ូតាស្យូមច្រើនពេកអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់អ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោម។ យកល្អគួរតែពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ឬអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភរបស់អ្នក ដើម្បីទទួលបានដំបូន្មានត្រឹមត្រូវ។
៤. ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងបំបៅដោះកូន
ទោះបីជាមិនមានភស្តុតាងច្បាស់លាស់ថាផ្សិតបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងបំបៅដោះកូនក៏ដោយ ដើម្បីសុវត្ថិភាព វាអាចជាជម្រើសប្រសើរជាងក្នុងការកំណត់ ឬចៀសវាងការទទួលទានផ្សិតជាក់លាក់ ជាពិសេស ផ្សិតព្រៃមិនស្គាល់ ឬផ្សិតដែលអ្នកមិនធ្លាប់ទទួលទានពីមុនមក ព្រោះវាអាចប្រឈមនឹងហានិភ័យនៃការចម្លងរោគ ឬជាតិពុលដែលមិននឹកស្មានដល់។
៥. អ្នកដែលប្រើថ្នាំមួយចំនួន
ផ្សិតខ្លះអាចមានប្រតិកម្មជាមួយនឹងថ្នាំមួយចំនួន។ ឧទាហរណ៍ ផ្សិត Reishi (Ganoderma lucidum) អាចមានប្រតិកម្មជាមួយនឹង ថ្នាំបញ្ចុះឈាម។ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងលេបថ្នាំជាប្រចាំ សូមពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិត ឬឱសថការីរបស់អ្នក មុនពេលទទួលទានផ្សិតក្នុងបរិមាណច្រើន ឬផ្សិតឱសថមួយចំនួន។
៦. កុមារតូចៗ
ប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់កុមារមិនទាន់មានការអភិវឌ្ឍពេញលេញនៅឡើយ។ ការផ្តល់ផ្សិតដល់កុមារក្នុងបរិមាណច្រើនអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហារំលាយអាហារ។ ប្រសិនបើអ្នកមិនប្រាកដថាផ្សិតប្រភេទណាដែលអ្នកកំពុងផ្តល់អាហារទេ ជៀសវាងការផ្តល់វាដល់កូនរបស់អ្នកដោយប្រការណាមួយ៕