ទោះបីជាតែត្រូវបានគេស្គាល់ថាមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពក៏ដោយ ក៏ការទទួលទានតែច្រើនពេក ឬមិនត្រឹមត្រូវក៏អាចបង្កឱ្យមានគុណវិបត្តិមួយចំនួនផងដែរ។
១. ប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយកជាតិដែក
តែ ជាពិសេសតែបៃតង និងតែខ្មៅ មានផ្ទុកសារធាតុ Tannins។ សារធាតុ Tannins អាចភ្ជាប់ជាមួយជាតិដែក (ជាពិសេសជាតិដែកដែលបានមកពីប្រភពរុក្ខជាតិ ឬ Non-heme iron) ហើយកាត់បន្ថយការស្រូបយកជាតិដែកចូលទៅក្នុងរាងកាយ។ នេះអាចជាបញ្ហាសម្រាប់អ្នកដែលមានហានិភ័យនៃភាពស្លេកស្លាំងដោយសារកង្វះជាតិដែក (Iron-deficiency anemia)។
- ដំណោះស្រាយ: គួរចៀសវាងការផឹកតែភ្លាមៗក្រោយពេលបាយ ឬមុនពេលបាយ (ក្នុងរយៈពេលប្រហែល ១ ម៉ោង) ជាពិសេសអាហារដែលសម្បូរជាតិដែក។ ប្រសិនបើអ្នកមានបញ្ហាខ្វះជាតិដែក គួរផឹកតែនៅចន្លោះពេលអាហារវិញ។
២. មានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន
តែស្ទើរតែគ្រប់ប្រភេទសុទ្ធតែមានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន។ ទោះបីជាបរិមាណកាហ្វេអ៊ីនក្នុងតែមានតិចជាងកាហ្វេក៏ដោយ ការទទួលទានច្រើនពេកអាចបណ្តាលឲ្យ៖
- គេងមិនលក់: ជាពិសេសប្រសិនបើផឹកនៅពេលល្ងាច ឬជិតពេលចូលគេង។
- ថប់បារម្ភ និងភ័យ: ចំពោះអ្នកដែលមានភាពរសើបនឹងជាតិកាហ្វេអ៊ីន។
- ឈឺក្បាល ឬវិលមុខ: អាចកើតឡើងនៅពេលទទួលទានច្រើនហួសកម្រិត។
- ញ័រទ្រូង: ក្នុងករណីខ្លះ។
៣. អាចប៉ះពាល់ដល់ការរំលាយអាហារ
ចំពោះមនុស្សមួយចំនួន ការផឹកតែ ជាពិសេសតែខ្មៅ នៅពេលពោះទទេ អាចបណ្តាលឲ្យមានអារម្មណ៍ចុកពោះ ចង្អោរ ឬមិនស្រួលក្នុងក្រពះ។ នេះដោយសារតែសារធាតុ Tannins អាចរំញោចស្រទាប់ក្រពះ។
៥. ផលប៉ះពាល់សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងបំបៅដោះកូន
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងបំបៅដោះកូនគួរកំណត់ការទទួលទានជាតិកាហ្វេអ៊ីន។ ការផឹកតែដែលមានជាតិកាហ្វេអ៊ីនខ្ពស់អាចបង្កើនហានិភ័យនៃការរលូតកូន សម្រាលកូនមិនគ្រប់ខែ ឬទម្ងន់ទារកតិចជាងធម្មតា។ តែខ្លះក៏មានសារធាតុដែលអាចប៉ះពាល់ដល់សុវត្ថិភាពទារកផងដែរ។ គួរពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជានិច្ច។
៦. ប្រតិកម្មជាមួយថ្នាំមួយចំនួន
តែមួយចំនួនអាចមានប្រតិកម្មជាមួយថ្នាំមួយចំនួនដូចជា ថ្នាំបញ្ចុះឈាម ថ្នាំសម្រាប់បេះដូង ឬថ្នាំសម្រាប់បញ្ហាផ្លូវចិត្ត។ តែអាចកាត់បន្ថយប្រសិទ្ធភាពថ្នាំ ឬបង្កើនផលរំខាន។
- ដំណោះស្រាយ: ប្រសិនបើអ្នកកំពុងប្រើថ្នាំ សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ឬឱសថការីអំពីការទទួលទានតែ។
ចំណុចសម្គាល់៖
ទោះជាយ៉ាងណា គុណវិបត្តិទាំងនេះភាគច្រើនកើតឡើងនៅពេលទទួលទានតែក្នុងបរិមាណច្រើន ឬចំពោះអ្នកដែលមានលក្ខខណ្ឌបញ្ហាសុខភាពមិនប្រក្រតី។ បើសិនបើមានបញ្ហាណាមួយ ត្រូវរួសរាន់ទៅជួបគ្រូពេទ្យជំនាញ៕