ជាទូទៅ មនុស្សយើងតែងតែយល់ថា ទូទឹកកកជាកន្លែងល្អបំផុតសម្រាប់រក្សាទុកអាហារឱ្យនៅស្រស់បានយូរ។ ប៉ុន្តែការពិតទៅ មានអាហារមួយចំនួនដែលមិនគួរដាក់ក្នុងទូទឹកកកនោះទេ ព្រោះវាអាចធ្វើឲ្យខូចសារធាតុចិញ្ចឹម។
- ដំឡូងបារាំង: សីតុណ្ហភាពត្រជាក់ពេកនៅក្នុងទូទឹកកកអាចបំបែកម្សៅនៅក្នុងដំឡូងឲ្យទៅជាជាតិស្ករ ដែលធ្វើឲ្យដំឡូងមានរសជាតិផ្អែមខុសពីធម្មតា និងផ្លាស់ប្តូរវាយនភាព។ គួរទុកវានៅកន្លែងត្រជាក់ ស្ងួត និងងងឹត។
- ខ្ទឹមបារាំង និងខ្ទឹមស: សំណើមនៅក្នុងទូទឹកកកអាចធ្វើឲ្យខ្ទឹមបារាំង និងខ្ទឹមសឆាប់ដុះផ្សិត និងរលួយ។ គួរទុកវានៅកន្លែងដែលមានខ្យល់ចេញចូលល្អ និងស្ងួត។
- ប៉េងប៉ោះ: កម្តៅត្រជាក់អាចបំផ្លាញរសជាតិ និងវាយនភាពរបស់ប៉េងប៉ោះ ធ្វើឲ្យវាប្រែជាទន់ជ្រាយ និងបាត់បង់ក្លិនឈ្ងុយ។ ទុកវានៅសីតុណ្ហភាពបន្ទប់នឹងធ្វើឲ្យវាទុំល្អ និងមានរសជាតិឆ្ងាញ់។
- ចេក: ការដាក់ចេកក្នុងទូទឹកកកនឹងធ្វើឲ្យសំបករបស់វាប្រែជាខ្មៅ ហើយបន្ថយល្បឿននៃការទុំរបស់ផ្លែ។ គួរទុកវានៅសីតុណ្ហភាពបន្ទប់ដើម្បីឲ្យវាទុំបានល្អ។
- ផ្លែឪឡឹក (មុនពេលកាត់): ឪឡឹកដែលមិនទាន់កាត់ គួរទុកនៅសីតុណ្ហភាពបន្ទប់ដើម្បីរក្សាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងរសជាតិផ្អែមរបស់វា។ ពេលកាត់រួច ទើបគួរដាក់ក្នុងទូទឹកកក។
- ផ្លែបឺរ (មិនទាន់ទុំ): ការដាក់ផ្លែបឺរដែលមិនទាន់ទុំក្នុងទូទឹកកកនឹងធ្វើឲ្យវាមិនអាចទុំបានត្រឹមត្រូវ។ ទុកវានៅសីតុណ្ហភាពបន្ទប់ដើម្បីឲ្យវាទុំ។
- ផ្លែតាសក់ ម្ទេសប្លោក និងផ្លែក្រូចឆ្មារមួយចំនួន: អាចបាត់បង់ភាពស្រស់ និងរសជាតិនៅពេលដាក់ក្នុងទូទឹកកក។
ចំណុចសម្គាល់៖
ការរក្សាទុកអាហារឱ្យបានត្រឹមត្រូវនឹងជួយរក្សាគុណភាព រសជាតិ និងពន្យារអាយុកាល(ខូចឬផ្អូម)របស់វា៕