វេជ្ជបណ្ឌិតតៃវ៉ាន់ម្នាក់បានព្រមានថា ឥរិយាបថញ៉ាំខុសមួយដែលមនុស្សជាច្រើនកំពុងធ្វើ អាចបង្កើនឱកាសកើតជំងឺមហារីកបំពង់អាហារដល់ទៅ ៩០%។ ការព្រមាននេះផ្តោតសំខាន់លើទម្លាប់នៃការញ៉ាំបាយជាមួយស៊ុបក្តៅៗខ្លាំង ដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត។
វេជ្ជបណ្ឌិត Zheng Hongzhi ដែលជាគ្រូពេទ្យឯកទេសខាងក្រពះពោះវៀនជនជាតិតៃវ៉ាន់ បានចែករំលែកករណីសិក្សាមួយនៅលើ Facebook៖ បុរសចំណាស់ម្នាក់បានមកជួបគាត់ ដោយសារតែមានអារម្មណ៍ចម្លែកបន្ទាប់ពីលេបអាហារបានមួយសន្ទុះ និងមានអារម្មណ៍តឹងទ្រូង។ ក្រោយពីពិនិត្យដោយប្រើអង់ដូស្កុប គេបានរកឃើញថាមាន កោសិកាមិនប្រក្រតីនៅបំពង់អាហារខាងក្រោម របស់គាត់។ ក្រោយការសាកសួរ ទើបដឹងថាបុរសនោះមានទម្លាប់ ញ៉ាំបាយជាមួយស៊ុបក្តៅៗពេលជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត Zheng Hongzhi បានពន្យល់ថា មនុស្សចាស់ជាច្រើនតែងតែជឿថា ស៊ុបក្តៅៗ ទើបមានរសជាតិឆ្ងាញ់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បំពង់អាហារត្រូវបានប៉ះពាល់ម្តងហើយម្តងទៀតជាមួយនឹង កម្ដៅខ្លាំងក្នុងរយៈពេលយូរ ដែលបណ្តាលឱ្យមានរបួសរ៉ាំរ៉ៃ និងរលាកនៃភ្នាសនៃបំពង់អាហារ បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ។
ចំណែកបំពង់អាហារមានភាពផុយស្រួយជាងក្រពះ ព្រោះវាមិនមានស្រទាប់ក្រាស់សម្រាប់ការពារឡើយ ដូច្នេះវាងាយនឹងខូចខាត។ បើប៉ះនឹងកម្ដៅញឹកញាប់ វានឹងធ្វើឱ្យពិបាកលេប ឈឺទ្រូង ឈឺក្រពះ ហើយក៏ប្រឈមនឹងជំងឺច្រាលអាស៊ីត ដែលធ្វើឱ្យស្រទាប់ខាងក្នុងពិបាកជួសជុលខ្លួនឯង ដែលទីបំផុតក្លាយជាការចាប់ផ្តើមនៃជំងឺមហារីក។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត Zheng Hongzhi បានលើកឡើងថា អង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) តាមរយៈវិទ្យាស្ថានអន្តរជាតិសម្រាប់ការស្រាវជ្រាវជំងឺមហារីក (IARC) បានចាត់ថ្នាក់ភេសជ្ជៈដែលមានសីតុណ្ហភាពលើសពី ៦៥ អង្សាសេ ជា សារធាតុបង្កមហារីកក្រុម 2A តាំងពីឆ្នាំ ២០១៦។ នេះមានន័យថាសារធាតុនេះប្រហែលជា “បង្កមហារីកដល់មនុស្ស”។
ទន្ទឹមនឹងនេះ ការសិក្សាឆ្នាំ ២០១៩ លើអ្នកស្រុក Golestan ប្រទេសអ៊ីរ៉ង់ បានរកឃើញថា អ្នកដែលផឹកតែក្តៅ និងស៊ុបជារៀងរាល់ថ្ងៃ មាន ហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ ៩០% ជាងអ្នកដែលផឹកភេសជ្ជៈក្តៅ ឬត្រជាក់។
ចំណុចសម្គាល់
ដើម្បីកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ គួរចៀសវាងការទទួលទានអាហារ ឬភេសជ្ជៈក្តៅៗខ្លាំង ជាពិសេសស៊ុប។ គួរទុកអាហារឱ្យត្រជាក់បន្តិចសិន មុននឹងទទួលទាន ដើម្បីការពារបំពង់អាហារពីការខូចខាតរ៉ាំរ៉ៃ។ ប្រសិនបើលោកអ្នកមានបញ្ហាសុខភាព ត្រូវរួសរាន់ទៅជួបគ្រូពេទ្យជំនាញ៕