ស្លឹកត្របែកត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជាយូរលង់ណាស់មកហើយក្នុងឱសថបុរាណ ដើម្បីព្យាបាលជំងឺរាករូស។
ការសិក្សាបានបង្ហាញថា សារធាតុចម្រាញ់ចេញពីស្លឹកត្របែកអាចរារាំងការលូតលាស់នៃបាក់តេរី Staphylococcus aureus ដែលជាមូលហេតុចម្បងមួយនៃជំងឺរាក។ លើសពីនេះ ការផឹកតែស្លឹកត្របែកក៏អាចជួយកាត់បន្ថយការឈឺពោះ និងពន្លឿនការជាសះស្បើយពីជំងឺរាកផងដែរ។
ប្រសិទ្ធភាពនេះបណ្ដាលមកពីសារធាតុសកម្មដែលមាននៅក្នុងស្លឹកត្របែក ដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងបាក់តេរី និងជួយបន្ធូរអារម្មណ៍ក្នុងពោះវៀន។ ក្រៅពីជំងឺរាក ស្លឹកត្របែកក៏សម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម វីតាមីន C ប៉ូតាស្យូម និងជាតិសរសៃ ដែលផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនទៀតដល់សុខភាព។
ចាស់ៗបុរាណខ្មែរបានប្រើប្រាស់ស្លឹកត្របែកតាំងពីយូរណាស់មកហើយ ខណៈពេលបច្ចុប្បន្ន អ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ និងការសិក្សាវិទ្យាសាស្ត្រក៏បានទទួលស្គាល់ពីអត្ថប្រយោជន៍របស់វាដែរ។ អ្នកដែលមានបញ្ហារាករូស ជំងឺទឹកនោមផ្អែម លើសទម្ងន់ ឬចង់បង្កើនសុខភាពទូទៅ អាចពិចារណាប្រើប្រាស់ស្លឹកត្របែក។
ស្លឹកត្របែកអាចប្រើប្រាស់បានគ្រប់ពេលវេលា ជាពិសេសនៅពេលមានបញ្ហារាករូស ផ្តាសាយ ក្អក ឬជាទម្លាប់ប្រចាំថ្ងៃដើម្បីថែទាំសុខភាព។
សម្រាប់ជំងឺរាក ការទំពារស្លឹក ឬត្រួយត្របែកស្រស់ ឬញ៉ាំតែស្លឹកត្របែក គឺជាវិធីសាស្រ្តដែលត្រូវបានណែនាំ។ សម្រាប់ការថែទាំសុខភាពទូទៅ ការញ៉ាំតែស្លឹកត្របែកជាប្រចាំអាចជួយបាន។
ចំណុចសម្គាល់៖
ទោះជាយ៉ាងណា ក្នុងករណីដែលបញ្ហាសុខភាពមិនមានភាពធូរស្រាល ឬកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ការស្វែងរកការពិគ្រោះយោបល់ និងការពិនិត្យពីវេជ្ជបណ្ឌិតជំនាញ គឺជាការចាំបាច់បំផុតដើម្បីទទួលបានការព្យាបាលត្រឹមត្រូវ៕