ផ្លែកន្ទួតព្រៃ ត្រូវបានគេសិក្សារកឃើញថា មានសមត្ថភាពជួយបង្ការជំងឺក្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់ និងជួយរក្សាសុខភាពថ្លើម ក៏ដូចជាសុខភាពទូទៅផងដែរ ដោយសារវាមានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើន។
អ្វីទៅជាផ្លែកន្ទួតព្រៃ?
កន្ទួតព្រៃ គឺជារុក្ខជាតិដ៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C និងសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗផ្សេងៗទៀត។ វាជាផ្លែឈើបែបធម្មជាតិដែលត្រូវបានប្រើប្រាស់ជារឿយៗក្នុងវេជ្ជសាស្ត្របុរាណ ដោយជឿជាក់ថាអាចជួយសុខភាពបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
នរណាអាចទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍?
មនុស្សគ្រប់វ័យ ដែលមានបញ្ហាឬចង់បង្ការជំងឺក្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់ កូឡេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ ក៏ដូចជាបញ្ហាផ្សេងៗទាក់ទងនឹងថ្លើម និងក្រពះ អាចទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពីការទទួលទានផ្លែកន្ទួតព្រៃ។
តើនៅពេលណាគួរបរិភោគ?
ការទទួលទានផ្លែកន្ទួតព្រៃជាប្រចាំ ហើយមានបរិមាណសមស្រប គឺអាចជួយបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការកាត់បន្ថយសារធាតុកូឡេស្តេរ៉ុល និងការបង្កើតក្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់។
តើវាអាចរកបានឬប្រើប្រាស់នៅទីណា?
កន្ទួតព្រៃអាចរកបានយ៉ាងទូលំទូលាយនៅតាមទីផ្សារដែលមានផលិតផលធម្មជាតិ ឬតាមតំបន់ជនបទនៅកម្ពុជា។ មានមនុស្សជាច្រើនប្រើវាជាផ្នែកមួយនៃអាហារបុរាណ ឬធ្វើជារុក្ខវេជ្ជសាស្ត្រ។
ហេតុអ្វីបានជាវាជម្រើសល្អសម្រាប់សុខភាព?
វីតាមីន C ដែលមាននៅក្នុងផ្លែកន្ទួតព្រៃ អាចជួយបំប្លែងកូឡេស្តេរ៉ុលនៅក្នុងថ្លើមទៅជាប្រូតេអ៊ីន ជួយកាត់បន្ថយឱកាសកើតក្រួស។ វាក៏មានសមត្ថភាពប្រឆាំងនឹងជំងឺបេះដូង ថែរក្សាថ្លើម បញ្ចេញជាតិពុល និងជួយរំលាយអាស៊ីតក្នុងក្រពះផងដែរ។
តើគួរប្រើប្រាស់យ៉ាងដូចម្តេច?
ការទទួលទានផ្លែកន្ទួតព្រៃអាចជាផ្លែស្រស់ ឬក្រៀម។ ទោះជាយ៉ាងណា ត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នពេលប្រើប្រាស់ឫស និងសំបកឫស ពីព្រោះវាអាចមានជាតិពុល។ ការប្រើប្រាស់គួរត្រូវបានកំណត់បរិមាណឱ្យសមរម្យ ហើយមានអនាម័យ ឬមានរោគសញ្ញាមិនប្រក្រតី គួរជួបវេជ្ជបណ្ឌិតជំនាញ។
ចំណុចសម្គាល់៖
ផ្លែកន្ទួតព្រៃ គឺជារុក្ខជាតិធម្មជាតិដែលមានសារៈប្រយោជន៍សំខាន់ចំពោះសុខភាព ប៉ុន្តែការប្រើប្រាស់ត្រូវអនុវត្តដោយប្រុងប្រយ័ត្ន និងយល់ដឹងឱ្យបានច្បាស់។ មិនគួរជំនឿលើវិធីធម្មជាតិផងដែរដោយគ្មានការពិនិត្យឯកជន និងការណែនាំពីវេជ្ជបណ្ឌិតជំនាញឡើយ៕